Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En mäklare reagerar efter att kompositindex faller kraftigt på Kinabörserna. Bild: Ng Han Guan
En mäklare reagerar efter att kompositindex faller kraftigt på Kinabörserna. Bild: Ng Han Guan

Kinabörserna rasar efter epidemin

Shanghaibörsen rasade med knappt nio procent medan teknikindustritäta Shenzhens börs föll än mer. Efter utbrottet av det nya coronaviruset under det kinesiska nyåret föll landets börser kraftigt på måndagen.

De kinesiska marknaderna, som hållit stängt sedan 23 februari, öppnade mycket skakigt på måndagen, sedan nyheterna om hur coronaviruset spridit sig till totalt 17 000 personer och fått WHO att utlysa globalt nödläge. En påverkande faktor är att internationella flygbolag slutat flyga till Kina, att storbolag, som till exempel Ikea, Apple och Starbucks, tillfälligt stängt verksamheter i landet och att kinesiska myndigheter har satt in åtgärder som begränsar människors rörelsefrihet.

NY Times och Bloomberg rapporterar att börserna fallit kraftigt, Shanghaibörsen öppnade på 8,7 procent lägre än innan det kinesiska nyåret, medan index i Shenzhen föll med 9 procent. Även råvarupriserna föll markant och den kinesiska valutan sjönk mot dollarn.

LÄS MER: Coronavirus ökar efterfrågan på masker

Statliga Bank of China satte in kraftfulla åtgärder för att elda på och hindra att den kinesiska ekonomin lamslås.

– Det är svårt att förutse hur den här sjukdomen kommer att utvecklas. Inte ens experterna har en tydlig uppfattning om när utbrottet kommer att ta slut, allra minst börsmäklare. Det är för tidigt att köpa aktier just nu och det är också svårt att sälja eftersom begränsningar har införts i handeln. Så det gäller bara att vänta och se, säger Li Shuwei, ordförande i investmentbolaget Beijing Wandefu Investment Management till Bloomberg.

Även börserna i Japan och i Australien föll tydligt, ungefär 1,5 procent ned – och även Hong Kong öppnade lite svagare.

Analytiker reviderar också prognoserna för Kinas tillväxt i år till följd av virusutbrottet. Analysfirman Oxford Economics skriver ned tillväxten mätt i BNP till 5,4 procent för Kina under året, mot en tidigare prognos på 6 procent. Under 2019 växte Kinas BNP med 6,1 procent, vilket var den långsammaste tillväxttakten på 29 år för det asiatiska superekonomin.

LÄS MER: Fler döda i coronaviruset än i sars

LÄS MER: Över 17 000 smittade i Kina

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.