Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

USA planerar nya begränsningar för kinesiska investeringar, uppger en källa för The Wall Street Journal. Arkivbild.

Kina sänker bankkraven för att tackla krisen

USA:s president Donald Trump planerar att införa begränsningar för kinesiska investeringar och för ny teknikexport till Kina. Samtidigt sänker Kina reservkraven för vissa banker i syfte att frigöra hundra miljarder dollar.

USA:s finansdepartement planerar att införa regler som stoppar bolag där minst 25 procent av ägandet är kinesiskt från att köpa företag som arbetar med "industriellt betydande teknik" i USA. Samtidigt arbetar nationella säkerhetsrådet (NSC) och handelsdepartementet med åtgärder för "förhöjd" exportkontroll, som ska hindra att sådan teknik skickas till Kina, skriver Wall Street Journal.

"Presidenten har gjort klart att han vill skydda amerikansk teknik. Alla möjligheter att skydda amerikansk teknik bättre, inklusive potentiella förändringar i exportkontroll, ses över", säger USA:s handelsminister Wilbur Ross i ett skrivet uttalande till tidningen.

Samtidigt arbetar Kina med att hantera krisen. I går meddelade den kinesiska centralbanken att reservkraven för vissa banker sänks. Sänkningen, som är den tredje i år, väntas frigöra åtminstone 100 miljarder dollar som ska dämpa effekten av USA:s sanktioner. I dag meddelade centralbanken även att det ska bli lättare för små företag att få lån. Syftet är att förbättra företagsklimatet.

Kinas president Xi Jinping meddelade förra veckan att hans land inte tänkte "vända andra kinden till", utan planerar att svara med samma mynt så snart de amerikanska sanktionerna träder ikraft. Kina ska, enligt Financial Times ha öppnat upp för affärer med icke-amerikanska företag.

Hotet om handelskriget fortsätter att överskugga världens börser, inte minst i Kina. Både Hongkongs Hang Seng-index och Shanghaibörsens kompositindex sjönk i dag och den kinesiska valutan fortsätter att tappa i värde gentemot dollarn.

I mitten av juni lanserade USA:s president tullavgifter på kinesiska varor till ett värde av 50 miljarder dollar. I de nya planerna ingår produkter för ytterligare 200 plus 200 miljarder dollar som kan komma att omfattas av nya tullar – nästan all export från Kina till USA.