Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Huawei är ett av världens största bolag för nätverksutrustning och mobiltelefoni. Arkivbild.

Kina protesterar mot gripande av Huaweichef

Kinesiska teknikaktier föll kraftigt på de asiatiska börserna efter beskedet att Huaweis finanschef Meng Wanzhou gripits i Kanada på amerikansk begäran. Den kinesiska regeringen kräver en förklaring och ett frisläppande.

Det kommer blandade signaler i relationen mellan Kina och USA just nu. En regeringstalesman uppger att Kina omedelbart kommer att införa de handelsåtgärder som Donald Trump och Xi Jinping kom överens om under G20-mötet i Buenos Aires förra helgen. Det handlar bland annat om ökade inköp av jordbruksprodukter och bilar från USA och var grundstenen i den tre månader långa vapenvila i handelskriget som de två ledarna enades om.

I stort sett samtidigt krävde det kinesiska utrikesdepartementet ett omedelbart frisläppande av Huaweis finanschef Meng Wanzhou som greps i Vancouver i helgen och att USA och Kanada förklarar varför hon gripits. En domstolsförhandling om hennes fall kommer att hållas under fredagen.

"Stor utmaning"

Meng Wanzhou är dotter till Huaweis grundare Ren Zhengfei och gripandet av henne har redan väckt starka känslor i Kina.

- Huawei är inte vilket företag som helst och hon är inte vilken person som helst. Det kommer att bli en stor utmaning för partiet (Kinas kommunistiska parti) att leverera en stark emotionell reaktion och samtidigt vara rationella och inte äventyra ett handelsavtal med USA, säger Kinaexperten Frédéric Cho.

- Allt hänger nu på hur USA kommer att agera och det är svårt att spekulera om vad nästa steg blir, tillägger han.

Även om det inte är officiellt bekräftat antar de flesta att gripandet har koppling till USA:s sanktioner mot Iran och Nordkorea och som Huawei och flera andra kinesiska företag anklagas för att ha brutit mot. En källa med insyn i saken säger att gripandet har med misstänkta försök att kringgå Iransanktionerna att göra.

Bolton visste

John Bolton, nationell säkerhetsrådgivare åt USA:s president Donald Trump, säger i en radiointervju att han visste att Meng Wanzhou skulle gripas.

"Jag visste i förväg. Det är något vi får från justitiedepartementet", säger Bolton enligt vad radioreportern Steve Inskeep på radiokanalen NPR skriver på Twitter.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att hans regering fick veta om planerna om gripandet några dagar i förväg men att regeringen inte haft någonting med saken att göra.

Redan tidigare har amerikanska myndigheter gått hårt åt den kinesiska it-jätten. Amerikanska mobiloperatörer tar inte in Huaweis mobiler i sina sortiment och bolaget får inte bygga 5G-nät i USA och flera andra västländer.

Kinesiska teknikaktier föll tungt på Asienbörserna efter beskedet att Meng Wanzhou gripits. I Shanghai backade it- och telekomaktierna med mellan 3 och 4,5 procent och i Hongkong med som mest 4 procent.