Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Vi vill inte ha ett handelskrig, men vi är inte rädda för att utkämpa ett", meddelar Kina. Arkivbild.

Kina käftar tillbaka om handelskrig

Ordkriget mellan USA och Kina om handelstullar fortsätter att trappas upp. Kina säger sig vara redo att betala "vilket pris som helst" i ett eventuellt fullskaligt handelskrig med jätten i väst.

"Om den amerikanska sidan nonchalerar motståndet från Kina och det internationella samfundet och envisas med att ägna sig åt ensidighet och handelsprotektionism kommer den kinesiska sidan att streta emot till slutet till vilket pris som helst", heter det i ett uttalande från Kinas handelsdepartement.

"Vi vill inte ha ett handelskrig, men vi är inte rädda för att utkämpa ett."

Det kinesiska uttalandet kommer sedan USA:s president Donald Trump gett landets handelsrepresentant i uppdrag att överväga ytterligare tullavgifter mot kinesiska varor för 100 miljarder dollar, runt 840 miljarder kronor.

Uppmaningen kommer enligt ett uttalande "med anledning av Kinas orättvisa vedergällning" mot tidigare amerikanska beslut om tullar mot Kina.

"I stället för att gottgöra sina fel har Kina valt att skada våra bönder och tillverkare", säger Trump i uttalandet.

"Det senaste utspelet från Trump är såklart ett bakslag efter de senaste dagarnas officiella uttalanden om pågående förhandlingar och vittnar om en splittrad amerikansk administration", skriver storbanken SEB:s ekonomer i en kommentar.