Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ostindiefararen Götheborgs Kinaresa satte avtryck hos kinesiska affärsmän. Bild: Jonas Ekströmer, Jenny Ingemarsson

Kina fortsätter storinvestera i Sverige

Ett 30-tal kinesiska företag från Kinas största hamnstad Ningbo besökte Göteborg för att knyta nya affärskontakter. Bara i år har kinesiska företag investerat nära 33 miljarder kronor i Sverige. Det är mest i Europa.

För tolv år sedan ankom Ostindiefararen Götheborg den stora kinesiska hamnstaden Ningbo söder om Shanghai. Då var Göteborg en tämligen okänd plats, i dag bedrivs det en miljardhandel städerna i mellan. Och under måndagen kom en stor kinesisk delegation på 30 företag från Ningbo på besök för att knyta affärskontakter och söka nya samarbeten.

Delegationen företräder olika branscher såsom fordonsindustrin, textil och verkstad.

– Kina utvecklas väldigt snabbt, och Ningbo är ett av de viktigaste områdena. Så vi är väldigt glada för att vara här och se om det finns möjligheter att investera, säger Pan Yingming, divisionschef för Ningbos Commission of Commerce.

I dag har åtta kinesiska företag från Ningbo-området etablerat sig i Sverige, varav Geely är störst.

– Vi kommer hit för att söka nya samarbetsmöjligheter och kanske investera eller etablera företag. Jag tycker att Göteborg är ganska avancerat inom hightech, forskning och här finns en stor bilindustri, säger Pan Yingming.

Strid ström av delegationer

Den kinesiska Ningbo-konferensen i Göteborg är bara en av många. I förra veckan var en nästan lika stor delegation från China Federation för Industrial Economics på besök i Stockholm. Och det kinesiska intresset för investeringar i Sverige är fortsatt stort.

– Vi har haft en strid ström av delegationer under hösten, och jag vet att det varit en hel del intresse för Sverige från kinesisk sida under det här året, säger Elisabet Söderström, generalsekreterare i Sweden-China Trade Council.

Största investeringarna i Sverige

I fjol gjordes det kinesiska direktinvesteringar i Sverige för motsvarande 11,2 miljarder svenska kronor, enligt en rapport från advokatbyrån Baker McKenzie. Merparten av de investeringarna hänger ihop med köpet av Nordic Cinema Group, och SF Bio, samt massaindustriföretaget Nordic Paper.

Tidigare stora kinesiska affärer är Geelys köp av Volvo Cars, och förslaget att etablera en djuphamn i Lysekil, vilket blåstes av.

Enligt advokatbyrån Baker McKenzies senaste rapport från i somras har kinesiska företag investerat nära 33 miljarder kronor i Sverige under första halvåret 2018. Det är den högsta investeringssumman i hela Europa.

I rapporten konstaterar man att kinesiska utlandsinvesteringar har skiftat dramatiskt från Nordamerika till Europa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.