Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
USA:s handelsminister Wilbur Ross (i mitten) lämnar hotellet i Peking.

Kina: Dörren öppen för att slippa handelskrig

Efter en vecka av upptrappade hot och utspel har USA:s handelsminister Wilbur Ross landat i Kinas huvudstad Peking, där han träffat Kinas vice premiärminister Liu He. Men formella samtal i syfte att undvika ett fullskaligt handelskrig har ännu inte inletts.

Liu är Kinas chefsförhandlare i vad som utvecklats till en spänd handelsdispyt mellan världens två största ekonomier, skriver Reuters. Ross har redan hunnit hålla kortare samtal sedan han anlänt till Kina, rapporterar den kinesiska statstelevisionen CCTV. Men de formella förhandlingarna startar först på söndagen.

Har träffat Liu

Handelsministern har även hunnit träffat Liu, uppger en amerikansk regeringsföreträdare för nyhetsbyrån AFP.

Inför förhandlingarna har Kina visat upp en mjukare sida i hopp om att undvika ett storskaligt handelskrig mellan länderna.

- Kina håller fortfarande dörren öppen för förhandlingar, sade Hua Chunying, taleskvinna för utrikesdepartementet.

Hon tillade att båda länderna bör anta en ton av jämlikhet och ömsesidig respekt för att söka nå en vinn-vinn-situation, skriver AFP.

Mötet mellan Ross och Liu äger rum efter en vecka där Vita huset bland annat lovat att gå vidare med utfästelsen att införa 25-procentiga tullavgifter på en grupp varor till ett värde av 50 miljarder dollar från Kina samt införa regler som begränsar kinesiska investeringar i högteknologiska bolag i USA. Peking har tidigare aviserat motåtgärder om avgifterna införs.

Trumps vallöfte i fokus

Dessförinnan gick Kina USA till mötes genom att besluta att den vanligaste tullen för fordon byggda i andra länder sänks från 25 till 15 procent. Jätten i öst aviserade även sänkta tullar för en rad konsumtionsvaror som hälsoprodukter, kosmetika och medicin.

I centrum för förhandlingarna står USA:s president Donald Trumps vallöfte att skydda amerikansk produktion och immateriella rättigheter, samt att minska handelsunderskottet gentemot Kina. I nuläget importerar USA årligen varor från Kina till ett värde av 524 miljarder dollar, medan Kinas import av amerikanska produkter enbart uppgår till 187 miljarder dollar, rapporterar nyhetskanalen CNN.