Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thunderful Groups vd Brjann Sigurgeirsson är inte orolig över det kinesiska beslutet.
Thunderful Groups vd Brjann Sigurgeirsson är inte orolig över det kinesiska beslutet.

Kina begränsar barns spelande: ”Drabbas inte”

Kinesiska gamers under 18 år kommer enbart få spela en timme om dagen under fredagar, helger och helgdagar, meddelar kinesiska myndigheter. Men oron bland svenska spelbolag för minskad försäljning är liten.

Kina har via statlig media tidigare under sommaren kallat dataspelandet för ett ”andligt opium”. Nu skärper de reglerna ytterligare för mobil- och dataspelande ungdomar.

Tidigare har reglerna varit att barn under 18 år får spela 90 minuter per dag, och tre timmar på helgdagar. I och med beskedet som kom i veckan skärps nu dessa timmar till en timme per dag på helger, fredagar och röda dagar, och fick den kinesiska teknikjätten Tencents börsvärde att rasa med 10 procent innan kursen återhämtade sig.

Reaktionerna för svenska data- och mobilspelsföretag har dock varit ljummen. Visserligen föll bolag som Stillfront, Embracer, Paradox och G5 Entertainment med mellan en och fem procent under måndagen, men har i de flesta fall hämtat igen tappet under onsdagens handel.

LÄS MER: Spelbranschen växer igen i Göteborg – här är orsaken

LÄS MER: Okända Göteborgsbolaget tar in miljoner

”Tynande intäkter i Kina”

Bolagen själva tonar i Dagens industri ned betydelsen av den kinesiska data- och mobilspelsmarknaden.

– Vi säljer bara via Apple i Kina. Tidigare kunde man komma åt våra spel via den affären men numera kan vi inte ge ut nya spel eller uppdatera våra gamla spel. Det innebär att vi sedan tidigare har väldigt lite, och dessutom tynande, intäkter från Kina, säger G5 Entertainments vd till tidningen.

Det Göteborgsbaserade pc-, konsol- och mobilspelsföretaget Thunderful Group är heller inte överdrivet oroade över utvecklingen.

”Man kan såklart tycka många saker att Kina begränsar folks spelande på det här sättet. Men om vi bortser från att tycka eller spekulera, så har vi Thunderful Group i stort sett 0 procent exponering när det gäller spelförsäljning i Kina. Vi drabbas med andra ord knappt alls av detta.”, skriver bolagets vd Brjann Sigurgeirsson till GP.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.