Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Storbritanniens brexitminister Dominic Raab.

Katalog av råd för britter om hård brexit

Storbritanniens brexitminister Dominic Raab går ut med en uppsättning råd till medborgare och företag vid en eventuell hård brexit. Mer byråkrati för företag och högre avgifter för kortbetalningar – samt nya varningsbilder på tobaksförpackningar – är några av konsekvenserna.

En hård brexit blir det om Storbritannien och EU inte enas om ett avtal före landets utträde den 29 mars nästa år. Raab säger att ett avtal är högsta prioritet och mest sannolikt – men att planer måste till även för motsatsen.

- Om EU svarar med samma nivå av ambitioner och pragmatism kommer vi att sluta ett starkt avtal som gynnar båda sidorna. Men vi måste vara redo att överväga alternativet.

De 25 dokumenten med råd, som omfattar totalt 148 sidor, berör bland annat områdena handel, finans, tullar, läkemedel, kärnkraftssäkerhet och jordbruk.

Dyrare kortbetalningar

Bland konsekvenserna nämner regeringen att avgifterna för kortbetalningar mellan Storbritannien och EU "sannolikt" kommer att öka. Man konstaterar också att den fria rörligheten för varor mellan Storbritannien och EU kommer att upphöra och att företag som handlar med EU bör förbereda för utökat pappersarbete gällande sådant som tulldeklarering.

Britter som bor på andra håll i Europa kan också komma att förlora tillgång till brittiska bank- och pensionstjänster.

Mackor tryggade

Raab tonar samtidigt ner oron, efter den senaste tidens spekulationer om olika möjliga konsekvenser av en hård brexit.

- Jag kan försäkra er om att, i motsats till en av de mer vilda spekulationerna, ni fortfarande kommer att kunna avnjuta en BLT-smörgås efter brexit, och att det inte finns några planer på att sätta in armén för att upprätthålla matleveranser, säger han, enligt BBC.

Vad gäller läkemedel kommer Storbritannien behöva bunkra upp med ett extra lager motsvarande sex veckors leveranser vid en hård brexit, enligt Raab. Vidare föreslår han att banker kan upprätta dotterbolag för att kringgå förlorade rättigheter att sälja tjänster i EU-länder.

Löfte till EU-medborgare

Ytterligare råd kommer att släppas under de närmaste veckorna; totalt ska 80 dokument ges ut.

En annan farhåga har varit om EU-medborgare bosatta i Storbritannien kommer att kastas ut. I ett uttalande på tisdagen försäkrade Raab dock att de kommer att få stanna, även om landet inte når något avtal med EU.

Förhandlingar om vilka villkor som ska gälla vid utträdet återupptogs i tisdags, men diplomater i Bryssel tvivlar på att en informell deadline i oktober kommer att klaras.

Många ekonomer anser att ett misslyckande med att komma överens om villkoren för utträdet allvarligt skulle skada världens femte största ekonomi. Brexitanhängare säger å andra sidan att det kan bli svårt på kort sikt, men att ekonomin kommer att frodas på längre sikt när landet inte är med i EU.