1/6

Karlatornet är nu högst i Göteborg

Göteborgs nya höjdare Karlatornet är numera högsta byggnaden i staden och reser sig 146 meter över marken, meddelar Serneke i ett pressmeddelande.
– Vi har passerat väldigt många milstolpar i det här projektet, kommenterar bolagets förre vd Ola Serneke.

Karlatornets 45:e våning har nyligen gjutits och byggnaden passerar 144 meter höga Citygate i Gårda.

Därmed är byggnaden numera högst i Göteborg och sträcker sig 146 meter över marken.

Än återstår 100 meter till toppen.

– Vi har passerat väldigt många milstolpar i det här projektet: antagen detaljplan, världsunik pålning, gjutning av rekordstor bottenplatta och halvvägs till full höjd, för att nämna några. Att bli högst i stan är definitivt ännu en som vi ska glädjas åt. Det är ytterligare ett bevis på att vi har många otroligt duktiga människor i det här projektet som levererar ett fantastiskt resultat dag efter dag, oavsett väder och vindar, säger Ola Serneke, vd för Serneke Invest och initiativtagare till Karlatornet i ett pressmeddelande.

Totalt ska byggnaden bli 73 våningar högt och nå en slutgiltig höjd på 246 meter.

Om allt går som det ska så passerar Karlatornet Turning Torsos 190 meter i september. Därmed blir byggnaden högst i Norden, enligt Serneke.

Totalt ska byggnaden rymma 600 lägenheter. Inflyttningen ska inledas under andra halvåret 2023.

– Just nu har vi en arbetsstyrka på cirka 500 personer som jobbar i två skift. Det är ett enormt stort och spännande projekt som kräver noggrann planering och koordinering. Arbetet flyter på fint och vi ligger enligt alla planer, säger arbetschef Anders Gustafson i pressmeddelandet.

Det finns en hemsida där bygget kan följas.

LÄS OCKSÅ: Västsveriges högsta byggnader – stad för stad

LÄS OCKSÅ: Så långt ser du från Göteborgs högsta hus

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.