Flygplanstillverkning i Bombardiers fabrik i Mirabel i Québec. Arkivbild.
Flygplanstillverkning i Bombardiers fabrik i Mirabel i Québec. Arkivbild. Bild: Ryan Remiorz

Kanada storsatsar på att minska flygutsläpp

Kanada storsatsar på tekniska innovationer som ska minska utsläppen inom flyget.

ANNONS

Kanada och dess provins Québec säger sig vara beredda att satsa 693 miljoner kanadensiska dollar, motsvarande 4,7 miljarder kronor, på olika projekt som ska minska flygens utsläpp av klimatgaser.

Bolagen CAE och Textron kommer att få ta del av pengarna, och med bolagens egna tillskott innebär det satsningar på 1,8 miljarder dollar, cirka 12,4 miljarder kronor.

På agendan finns bland annat utvecklandet av en ny hybridturboproppmotor med CAE, som är amerikanska motortillverkaren Pratt & Whitneys kanadensiska gren.

Premiärminister Justin Trudeau säger att pengarna kommer att skapa eller rädda 12 000 jobb i provinsen, något som är viktigt inför höstens val till underhuset i Kanada.

ANNONS

– Det råder hård konkurrens för att se vem som utvecklar nästa renare flygfarkost eller nästa teknik som kommer att revolutionera sektorn, säger Trudeau.

Kanadensiska regeringen diskuterar också olika stödåtgärder med Airbus och Bombardier, och andra bolag.

Alla former av statliga stöd till flygsektorn lär granskas av Kanadas konkurrenter inom flygvärlden – Brasilien, USA och Europa, där alla fyra handelsmakterna bråkat i år om vad som är tillåtet eller ej, och där alla vunnit delstrider inom världshandelsorganisation WTO.

– Vi känner oss säkra på att investeringarna vi gör i dag är inom handelsreglerna, säger Kanadas innovationsminister François-Philippe Champagne.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS