Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kalasjnikovs bilmodell CV-1 på försvarsmässan utanför Moskva.

Kalasjnikov tar sikte på Tesla

Det ryska vapenföretaget Kalasjnikov vill ge sig in på elbilsmarknaden. En ny batteridriven "superbil" har presenterats på en militärmässa utanför Moskva.

Modellen kallas CV-1 och har ett tydligt retrostuk. Inspirationen är hämtad från den sovjetiska kombimodellen Izj 21252 från 1970-talet, meddelar Kalasjnikov.

- Vi är öppna med att konkurrera med Tesla, eftersom det är en nutida framgångsrik satsning på elbilar. Vi väntar oss att åtminstone hålla jämna steg med dem, säger Kalasjnikovs talesperson Sofia Ivanova till RBC:s nyhetssajt.

Kalasjnikov är tvetydigt med siffrorna, men enligt ryska medier ska CV-1 ha ett batteri på 90 kWh, och med det kunna köras 350 kilometer mellan laddningarna. Om det stämmer är bilen mindre energieffektiv än motsvarande modeller i västvärlden, som kan rulla längre per kilowattimme.

Vapenjätten är framför allt känd för automatkarbinen AK-47 och dess efterföljare, som med början i Sovjetunionen spridits världen över i hundratals miljoner exemplar. På senare år har företaget försökt nå nya marknader, bland annat i modebranschen.