Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kaféprofil väljer fokus

Göteborgs kafédrottning har ett tydligt fokus på personlig utveckling, mänskliga relationer och betydelsen av service.

Eva Olsson talar inte längre om sina bebisar när hon menar kaféerna. Inte sedan Victor kom.

Personlig utveckling, livsfilosofi, mänskliga relationer och betydelsen av service.

Med hjälp av dessa fyra ämnen är det mycket lätt att fördriva några intressanta timmar i sällskap med Eva Olsson i den miljö som blivit hennes. Kafévärlden.

Eftersom du säljer köttprodukter så kan det väl inte vara av etiska skäl du är vegan?

– Det är av etiska skäl som jag går åt det hållet. Vore jag tillräckligt modig skulle jag ta bort allt kött. Vi har inget rött kött på Condeco. Vi serverar kyckling och räkor. Men jag känner att stora förändringar tar tid. Det viktigaste är inte pekpinnar. Det viktiga är att det går steg för steg så man slipper ta steg bakåt.

Vad är det som drivit fram de här förändringarna?

– Jag har själv varit vegetarian i snart 17 år. Från början var det hälsoskäl. Jag mådde så bra. I dag är det en reaktion mot hela hanteringen i köttindustrin. Vi säljer mer och mer vegetariskt. Vi pratar inte så mycket om det. Om vi erbjuder en mozzarella med tomat så måste vi ju inte säga att den är vegetarisk. Om så många som möjligt vill vara med på tåget är det bra.

Pratar du ute om det här?

– Nej, det gör jag inte. Jag är inte intresserad av att stå på barrikaderna. Jag vill inte stå med pekpinnar. Människor får äta vad de vill.

Hur mycket dyrare är det att köpa Fairtrade-produkter?

– Man kan säga att det är mellan 10 och 100 procent dyrare i inköp för oss. Våra produkter är dubbelcertifierade, både som Fairtrade- och som ekologiska produkter.

Bryr sig kunderna?

– Kunderna bryr sig absolut.

Det finns ju ett och annat kafé i den här staden. Hur kommer det sig att du klarat dig så bra?

– Inget är bättre än den svagaste länken. Det gäller alla företag. Medarbetarna och servicen är viktiga delar. Produkterna är viktiga, miljön är jätteviktig. Jag tror att det är kombinationen av detta. Dessutom tror jag att det genuint hjälper att vi arbetar utan målgrupp. Jag vill inte välja gästen. Det kan komma in två tolvåriga tjejer som vill dela en muffin och dricka vatten. När de reser sig kommer det in tre advokater i Armanikostymer med sina laptops och sätter sig och gör upp ett viktigt avtal – i samma fåtöljer.

Koncernmodern ligger i Luxemburg. Hur resonerade du och din revisor?

– Tanken är att vi skall expandera, även utanför Sverige. Från början gjorde vi detta för att det kan bli gynnsamt den dagen man säljer. Det finns inget annat jag använder det till, även om jag vet att det finns såna som gör det. Jag nämner det som en parentes för att det är viktigt att du vet det.

Och om jag skulle få för mig det så är du ingen skattesmitare, är det vad du säger?

– Nej, det är jag inte.

Men utlandssatsningen blev Växjö?

– Från början är konceptet Condeco framtaget för att kunna expandera internationellt. Det är inga planer jag lagt undan. Men det tar längre tid. Jag skulle kunna ta in riskkapital och bara trycka på knappen, men jag har valt att inte göra det. Jag är ensam ägare till allting.

Vad avgör när du väljer ett nytt ställe, lokalen, eller att du hittar en lämplig chef?

– Viktigast är läget. Sedan är det väldigt viktigt att jag blir kär i lokalen. Det är viktigt att det känns ... här vill vi öppna. En annan sak är att fastighetsägaren väldigt gärna vill att man skall öppna.

Du har haft tunga år i perioder och gjorde förluster trots bättre omsättning för några år sedan. Är stora investeringar hela förklaringen?

– Ja, de investeringar vi gjort i Condeco ligger på 40 miljoner kronor. Det innebär stora avskrivningar.

Är du skuldfri nu?

– Ja, det är jag. Innan investeringarna på Östra Hamngatan och i Växjö har jag inga skulder, med undantag för några miljoner för bageriet. Det har varit ett delmål att, innan vi börjar investera stort igen, bli helt skuldfri.

Du tjänar bra, är på gränsen till skuldfri. Vad är drivkraften att expandera nu när du har ett ganska nyfött barn, dessutom?

– Jag är entreprenör och har ett driv i mig. Jag vill växa och skapa. Det räcker för mig. När jag var 26 och startade Fröken Olsson, då bara gjorde jag det. Nu har jag haft eftertanke och jag ser själv på vad jag håller på med. Jag får erbjudanden några gånger per år om att sälja företaget, men vill inte.

Hur ofta går du på kafé själv?

– Just nu går jag på kafé varje dag. Jag har ett favoritkafé som har en fantastisk latte macchiato. På ledig tid går jag aldrig till mig själv. För jag blir aldrig ledig då. Så fort jag går in på mitt eget kafé blir det arbete.

Kan det inte bli för många fik?

– Ja, det är klart. Men det fiffiga är att ju fler kaféer som öppnar, desto mer konkurrens. Bättre kvalitet skapar nöjdare kunder så att fler går på kafé. Sedan jag öppnade Fröken Olsson har det väl öppnat 200 kaféer i Göteborg – och vi har ändå ökat.

Du fick barn ganska sent, efter en lång framgångsrik yrkeskarriär?

– Ja, det är väl nästan svenskt rekord. Jag fyllde 51 år två veckor efter att Victor föddes. Läkarna och barnmorskorna var väldigt oroliga, men inte jag. Jag var så lycklig att jag var gravid och kände mig tipp topp. Det gick jättebra och var helt fantastiskt. Jag gick upp sex kilo och hade värden som en 20-åring. Läkarna var helt förvånade. De trodde jag var en högriskpatient.

Men någon oro måste du ha känt?

– Du kan inte välja omständigheterna, men du kan välja var du sätter ditt fokus. Mitt fokus var på glädjen att vara gravid och inte på oro. Det är så jag driver mitt företag. Jag kan inte göra något åt om konjunkturen ändrar sig, jag kan inte påverka vädret. Men jag kan påverka var jag sätter mitt fokus, mitt förhållningssätt. Dessutom, oro är något som är värt att lära sig hantera för, oavsett vad det gäller, det är bortkastad energi.

I en gammal intervju pratade du om dina kaféer som dina barn. När vi pratades vid inför denna intervju sa du: ”Ja, jag skall öppna ett par nya enheter”. Har du blivit mer affärsmässig?

– Nu har jag ju fått ett barn. Han har mitt stora fokus, på ett väldigt bra sätt. På något sätt ger det ännu mer till mina kaféer eftersom jag har en så bra balans nu. När jag arbetar så arbetar jag och när jag är med honom så är jag med honom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.