Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kafédrottningen expanderar med vegetariskt kafé

Nästa år öppnar Eva Olsson ett helt vegetariskt kafé vid Harry Hjörnes plats i Göteborg.

1985 startade Eva Olsson sitt första kafé, Fröken Olssons i Göteborg. 30 år senare har det blivit drygt tio till, det senaste är Condeco vid Nya Ullevi. Nästa år öppnar hon Satori, ett vegetariskt kafé som fick sin första etablering i Malmö förra året, vid Harry Hjörnes plats.

– Jag är entreprenör och någonstans i det ligger drivkraften med växandet i sig. Jag har aldrig haft tioårsplaner kring något i mitt liv, väldigt mycket har bara kommit och det tycker jag är viktigt. Att saker får komma ur ett flöde och bara händer. Jag kan tänka mig att som journalist eller fotograf är en bra bild eller story ingenting man går ut på stan och letar efter, den dyker upp. Och då måste man vara där, säger Eva Olsson.

Vad tänkte du för 30 år sedan?

– Jag hade ingen tanke på sådant, jag har alltid varit här och nu. Jag hade inga drömmar om kedjor eller något annat, jag var bara glad att jag kunde öppna ett litet kafé med en anställd.

Hur satsar du utanför Göteborg?

– Jag vill expandera och känner ingen begränsning i det, men har heller ingen tioårig expansionsplan över städer eller länder. Jag följer flödet. I exempelvis Växjö gjorde citysamverkan och en privat fastighetsägare allt för att vi skulle få en bra etablering där, då blev det så. Det var ungefär samma i Jönköping och Malmö. Det sker naturligt.

Ditt moderbolag finns i Luxemburg. Varför?

– Vi håller på att släcka ner det. Från början startade vi det för att jag siktade på en internationell expansion och framförallt för att få skattemässiga fördelar den dag jag säljer. Jag kommer inte att sälja, och om jag gör det så struntar jag i de skattemässiga fördelarna. Jag bad min revisor att börja montera ned bolaget för två år sedan, så från nästa år kommer moderbolaget att finnas i Sverige.

Sedan du fick barn, strax efter 50, har du tagit ett steg tillbaka. Vilken roll har du idag?

– Jag är hemma med min tvååring varannan dag och jobbar varannan. Vi har fler nyckelpersoner i företaget och det som hänt är att andra fått blomma ut och sköter hela driften. Mitt största fokus idag är att jobba med koncept och produktutveckling. Jag jobbar mycket med inredning tillsammans med min arkitekt och sen jobbar jag mycket med marknadsföring. Min utmaning när vi växer är att förmedla våra värderingar, jag har fortfarande serviceutbildning för våra medarbetare.

Beskriv dig själv som ledare?

– Jag är en väldigt glad person och har mycket energi. De som jobbar nära mig känner sig ofta sedda,vilket jag tycker är viktigt. Det kanske viktigaste som ledare är att jobba med sig själv och sin egen personliga utveckling och där blir man aldrig färdig. Den dagen man tycker det så är man väldigt ofärdig. Jag kan alltid bli en bättre ledare.

Vad kan du bli bättre på?

– Någonting som jag faktiskt har blivit bättre på är att släppa taget. Det jobbade jag väldigt mycket med förut, jag var nere i detaljnivå på allting. Det blir ohållbart med 13 kaféer. Sedan jag blev mamma har jag blivit tvungen att släppa taget om mycket och andra har fått blomma ut, det var en win-win för hela företaget.

Det stora Condeco, vid Kompassen, öppnar igen i december. Vad har hänt där?

– Alla butiker har fått en tvåplanslösning i och med ombyggnationen, så vi har hyrt 500 kvadrat en trappa upp. Kök och allting är nytt och vi har satt in en stor stenugn för att servera surdegspizza. Vi får en stor balkong mot Harry Hjörnes plats, vilket känns roligt. Vår ambition är att bygga en mötesplats dit folk ska flytta in på dagarna, jobba och studera. Det blir 250 sittplatser, innan hade vi 100.

Nästa satsning i stan blir Satori. Varför vegetariskt?

– Jag är själv vegetarian sedan drygt 20 år och värnar det vegetariska köket. När jag blev vegetarian var det främst av hälsoskäl, men det fortsatta valet har ju fått massor av incitament. I en förlängning är det det som är hållbart. Satori är mitt drömprojekt, jag var tvungen att göra det.

Du har sagt att du hoppas att kunderna inte ens ska tänka på att det är vegetariskt. Varför?

– Jag vill inte att de som är icke-vegetarianer ska sakna något på Satori. Många är förutfattade. Man ska inte tänka vad gott det var för att vara vegetariskt, utan bara vad gott det var.

Satori betyder ju upplysning på japanska?

– Den stora upplysningen är inte intellektuell, den är känslomässig. Jag vill inte komma med pekpinnar, jag vill inspirera. Att inspirera tar kanske längre tid, men det blir också på riktigt. Jag vill inte pracka på någon något.

När gör du Condeco vegetariskt?

– Hade jag varit tillräcklig modig hade jag redan gjort det. Ibland vaknar man en morgon och så finns det inget att välja på längre. Det kanske kommer en sådan morgon, vi får se.

Avslutningsvis – dina kaféer har aldrig haft någon målgrupp. Blir det annorlunda med Satori?

– Nej, vi har aldrig jobbat med målgrupp och för mig är det viktigt att aldrig värdera gästen. Det är gästen som ska värdera oss. Jag har aldrig förstått frågor om vilka gäster man vill ha eller i vilken åldersgrupp, då är man nästan inne på manipulation. Jag gör det bästa jag kan och sen är jag tacksam för de som kommer.

Eva Olsson:

Ålder: 56 år.

Bor: Villa i Kungsbacka.

Gör: Kaféägare och vd.

Bakgrund: Född och uppvuxen i Kärrdalen på Hisingen. Utbildade sig till kock på Park Avenue Hotel och startade Fröken Olssons kafé 1985. Köpte och öppnade Evas Paley 1991, startade Condeco 2003. Satt i Swedbanks styrelse under drygt tio år fram till 2012.

Olsson om...

Sitt favoritkafé

Bar Centro är mitt absoluta favoritkafé, dit går jag varje morgon. Det är såklart gott kaffe, men jag älskar dem. Det är det som är grejen, man väljer inte kafé bara på produkterna utan på allt. För att man tycker om personalen och att vara där. Det är människorna som gör det.

Sin yoga

Jag lärde mig yoga och att meditera för 20 år sedan. Som entreprenör är det lätt att man söker lösningar på allting därute. Det enda hållbara sättet för förändring är att hitta den i sig själv. Yoga är ett sätt att stilla sig. Det är lätt att missa mejlen från sig själv om man är högpresterande och effektiv hela tiden.

Att fasta bort problemen

Något man ska prova om man måste lösa något, men inte kan, är att fasta en vecka. Det är helt magiskt! Jag har bestämt mig för att fasta två gånger per år, då dricker jag frukt- och grönsaksjuicer. Man går ned i depression dag två och tre, sen bara lyfter man och får en skärpa som gör att det blir enkelt att ta stora beslut.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi