Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Köprykte av Astra Zeneca<br>höjde kursen

LÄKEMEDEL: Rykten om ett uppköp av Astra Zeneca fick under torsdagen läkemedelsbolagets aktiekurs att stiga på Stockholmsbörsen. Men varken den eventuelle köparen, schweiziska Novartis, eller Astra Zeneca kommenterar uppgifterna.
Tystnaden kring ryktet skulle vara densamma, vare sig ryktet är sant eller inte. Principen är stenhård, kommentera aldrig uppgifter av den här arten. Staffan Ternby, informationsdirektör på Astra Zeneca, gör inget undantag.
- Jag har inga kommentarer till det. Vi kommenterar aldrig sådant.
Kan du dementera ryktet?
- Nej. Och det svaret ska tolkas utifrån samma princip, den att aldrig kommentera sådana här uppgifter. Då söker omgivningen bara nyanser i svaren.
Vet du hur ryktet har uppstått?
- Det har spekulerats mycket om varför vår kurs gått upp. Ett rykte säger att det ska presenteras positiva forskningsresultat på en amerikansk kongress.
Kursen steg när ryktet tog fart
Han anger också som ett tänkbart skäl att några stora investmentbanker har rekommenderat att man ska satsa på mindre konjunkturberoende branscher, vilket läkemedelsbranschen är ett exempel på.
Ryktet kring den schweiziska läkemedelskoncernen Novartis intresse av att köpa Astra Zeneca gör, enligt nyhetsbyrån Reuters, gällande att koncernen är beredd att betala 40 brittiska pund (cirka 550 kronor) per aktie i Astra Zeneca, jämfört med kursen vid lunchtid i går på 28 pund.
När ryktet tog fart steg Astra Zenecas aktiekurs på Stockholmsbörsen med knappt knappt 3 procent, till 384 kronor, jämfört med onsdagens kurs då aktien också gick bra.
Astra Zeneca placerar sig på sjätte plats på rankingen över de tio största läkemedelsbolagen i världen. På samma lista återfinns Novartis på fjärde plats.
72 000 anställda
Novartis koncernchef, Daniel Vasella, basar över 72 000 anställda. 8 000 färre är anställda på Astra Zeneca vars nye vd, David Brennan, strax innan han tillträdde bestämt dementerade alla planer på fusioner.
De bägge företagen har bland annat cancer-, och hjärt-kärlpreparat som prioriterade områden. Något som kan ses som ett perfekt äktenskap, men som samtidigt inte behöver vara den perfekta matchningen.
Det var sammanslagningen mellan Ciba-Geigy och Sandoz, som Daniel Vasella var vd för, som ledde till bildandet av Novartis 1996. Enligt branschfolk har Vasella ett mycket gott anseende i branschen och lär kunna hela hantverket från forskning och utveckling till marknadsföring och försäljning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.