Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inbromsning. Efter åratal av prisökningar på bostadsrätter har de nu stannat av och det har blivit köparens marknad. Bilder: Thomas Johansson och Fastighetsbyrån.

Köparnas bostadsmarknad i Göteborg

Efter åratal av prisuppgångar har bostadsmarknaden nu tippat över till köparnas fördel. Fastighetsbyråns Mäklarpanel visar att marknaden bromsat in även i Göteborg.

Fastighetsbyråns färska Mäklarpanel visar att efterfrågan på bostadsmarknaden sjunker på bostadsrätter i Stor-Stockholm och i Stor-Göteborg, jämfört med mätningen i augusti. På en tiogradig skala kan man nu se att det är köparnas marknad.
– Vi ser nu att Göteborg börjar likna Stockholm väldigt mycket. Det har skett en inbromsning och dämpning i marknaden. Och vi ser ett rätt stort utbud just nu. Vi har inte egentligen sett kraftiga prisförändringar, däremot ser vi en dämpning på utvecklingen av priserna, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Köparna försiktiga

Att prisdämningen på bostadsmarknaden nu även sker i Göteborg, beror inte på någon "smittoeffekt" från marknaden i Stockholm, tror han. Vad som däremot nu sker är att köparna är mer försiktiga, vilket bland annat beror på de införda amorteringskraven och bolånetak.
– Det är en marknad i förändring där säljaren lever kvar i bilden av en värld med kraftig prisstegring, medan köparen börjar bli påverkad av att någonting har hänt, och tror att det har hänt väldigt mycket. Diskrepansen mellan säljare och köpare är rätt stor. Och det är ganska avvaktande i storstadsregionerna, säger Johan Engström.
Rent ekonomiskt har det inte skett några större förändringar sedan i somras. Det är fortfarande stor bostadsbrist i landet. Räntorna är fortsatt låga, och den kraftiga inflyttningen till städerna fortsätter i oförminskad takt.
– Vi är inne i en period där man är osäker på prisutvecklingen, och då blir det en avvaktande marknad. Köparen tror att priserna har gått ner, och där möter man inte säljaren, vilket gör att affärerna tar längre tid. Men de görs fortfarande, och i stort sett samma prisnivå som tidigare, men prisökningen finns inte längre, säger han.

Kraftig prisutveckling i flera år

Det finns alltså en psykologisk förklaring till den oro som börjar märkas på den svenska fastighetsmarknaden.
– Vi ser inga tecken på prisnedgång, men det är ingen uppgång längre. Priserna står still och har till och med kanske gått ner marginellt. Trenden är densamma i Stockholm och Göteborg.
Tvärtom kan förändringen på marknaden vara en sund utveckling, tror Johan Engström. 
– Det har varit en väldigt kraftig prisutveckling under fem års tid, och då inte minst i Göteborg. Så då känns det som att det är sunt att det bromsar in, säger han.
De senaste årens kraftiga prisutveckling, samt en kraftig nybyggnation av bostadsrätter har gjort att det kommit ut fler objekt på marknaden. I storstäderna har nackdelen varit att fastighetsföretagen i stort sett riktat sig till samma målgrupp och samma typ av byggande – attraktiva bostadsrätter i 2-4-rumsegmentet.
– I det segmentet är det mättat, men det finns fortfarande en stor efterfrågan på bostäder.
Fler fastighetsföretag har nu börjat undersöka möjligheten att konvertera bostadsrätter till hyresrätter.

Prisnedgångar på fem till tio procent

Det har kommit flera domedagsprofetior om att den svenska bostadsmarknaden kommer att rasa med 20 till 30 procent. Men det är inget som Johan Engström ser kommer att hända – åtminstone inte i det korta perspektivet.
– Inte om det inte händer något annat makroekonomiskt som slår till och påverkar oss. Men jag kan föreställa mig nedgångar på fem till tio procent i storstadsregionerna i det korta perspektivet. Men folk flyttar fortfarande till de större orterna och räntan är låg, men man har börjat anpassa sig till amorteringskraven, säger Johan Engström.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.