Kända kidnappningsfall i Sverige

Genom åren har flera svenskar kidnappats. Här är en lista på några av de mest välkända fallen:

ANNONS
|
Kända kidnappningsfall
Bild: -

Fabian Bengtsson

grade crossed
Den göteborgske Sibadirektören Fabian Bengtsson kidnappades på väg till sin bil av två män som förde honom till en lägenhet i Gårda 2005. Kidnapparna krävde en lösesumma på 50 miljoner kronor från familjen, men den betalades aldrig ut. Efter att ha suttit instängd i en ljudisolerad trälåda släpps han efter 17 dagar i Slottsskogen. Tre kidnappare greps och dömdes till fängelse.
Kända kidnappningsfall
Bild: MARK EARTHY

Erik Westerberg

grade crossed
2002 kidnappas den 23-årige miljonärssonen Erik Westerberg utanför sin bostad på Östermalm. Lösesumman är 12 miljoner kronor, som fadern Lars Westerberg överlämnar i Paris. Några timmar senare greps tre kidnappare, som senare döms till vardera tolv års fängelse.
Kända kidnappningsfall

Ulrika Bidegård

grade crossed
1993 kidnappas OS-ryttaren Ulrika Bidegård i Bryssel. Hon stängs in i en ljudisolerad frigolitlåda, men befrias efter några dagar. Gärningsmannen döms till fängelse. Han har tidigare arbetat för familjen Bidegård och kände sitt offer.
Kända kidnappningsfall
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Peter Wallenberg

grade crossed
1993 försöker en 43-årig man kidnappa mångmiljonären och affärsmannen Peter Wallenberg, men grips utanför hans bostad. Mannen döms till sex års fängelse.
Kända kidnappningsfall
Bild: OLLE LINDEBORG

Thomas Philipsson

grade crossed
1980 kidnappas mångmiljonären Thomas Philipsson i sin bostad i Stockholm. Kidnapparna ger upp och släpper honom fri.
Kända kidnappningsfall
Bild: Kent Östlund / TT

Fritz Åberg

grade crossed
1980 kidnappas byggmästaren Fritz Åberg av kriminella på Sardinien. Han sitter instängd i en låda i 192 dygn, innan han släpps fri efter att ha lovat att betala en halv miljon kronor.
Kända kidnappningsfall
Bild: SvD/TT

Anna-Greta Leijon

grade crossed
1977 planerar tyska Baader-Meinhof-ligan att kidnappa den tidigare ministern Anna-Greta Leijon (S), för att få ut åtta fängslade medlemmar från fängelse. Hon skulle placeras i lådan i bilden ovan. Säpo avslöjar planerna och 30 personer grips.
Kända kidnappningsfall
Bild: Maja Suslin/TT

Anne-Marie Engwall

grade crossed
1963 kidnappas Gevaliaschefen Jacob Engwalls sjuåriga dotter i Gävle. Hon släpps efter att lösesumman överlämnats. De två kidnapparna grips och döms till fängelse.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS