Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prins Alwaleed bin Talal uppges vara en av de gripna. Arkivbild.

Känd finansman bland de gripna i Saudiarabien

Landets mest kände miljardär och en rad andra högt uppsatta personer har gripits i Saudiarabien. Officiellt misstänks de för korruption men bedömare anser att kronprinsen stärker sitt grepp om makten.

Saudiska myndigheter har ännu inte namngivit dem som greps i lördagens razzior, men enligt Reuters finns fyra ministrar, elva prinsar och tiotals tidigare ministrar bland dem. De sägs sitta i förvar på för ändamålet utrymda femstjärniga hotell Ritz-Carlton i Riyad.

En av de gripna ska vara prins Alwaleed bin Talal, miljardär som äger investmentbolaget Kingdom Holding. Han är Saudiarabiens mest kände internationelle affärsman med stora aktieinnehav i bland andra Apple, Citibank, Twitter, Time Warner och hotellkedjorna Four Seasons och Mövenpick.

Kritiserade Trump

Bankkonton som tillhör dem som gripits kommer att frysas, enligt myndigheterna.

"Tillgångar eller egendom som har koppling till de här korruptionsfallen kommer att registreras som statlig egendom", heter det i ett uttalande från kungadömets informationsministerium, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Prins Alaweeds förmögenhet uppskattas av affärstidningen Forbes till runt 17 miljarder dollar.

När börsen i Riyad stängde hade aktierna i prins Alaweeds investmentbolag Kingdom Holding fallit med över sju procent, medan börsens ledande Tasi-index steg marginellt, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Finansanalytiker avvaktar nu för att se vilka effekter gripandet får på den saudiske miljardärens stora internationella affärsintressen, enligt Reuters.

Prins Alaweed har gjort sig känd som frispråkig. Bland annat kallade han Donald Trump en "skam för Amerika" när denne under valrörelsen i december 2015 krävde att muslimer skulle stängas ute från USA.

Stärker greppet

Lördagens gripanden kom bara timmar efter ett kungligt dekret om att landets åldrige kung Salman har bildat en ny antikorruptionskommitté med långtgående befogenheter, ledd av kronprins Mohammed bin Salman. Politiska bedömare ser dock gripandena som ett sätt för kronprinsen att stärka sitt grepp om makten.

Den 32-årige Mohammed bin Salman anses redan i praktiken ha tagit över styret av kungadömet.

Under lördagen genomfördes även en ommöblering i regeringen, som även det ses som ett sätt för kronprinsen att konsolidera makten. En av landets mest prominenta kungligheter, prins Miteb bin Abdullah, avsattes från posten som minister och chef för Nationalgardet. Enligt uppgifter till Reuters ska även han ha gripits.