Nord Stream 2-ledningen har potential att dubbla gasleveranserna mellan Ryssland och Tyskland via Östersjön. Arkivbild
Nord Stream 2-ledningen har potential att dubbla gasleveranserna mellan Ryssland och Tyskland via Östersjön. Arkivbild Bild: Stefan Sauer AP/TT

Källor: Nord Stream 2-leveranser dröjer

Trots ett ovanligt högt gaspris och gasbrist i Europa kommer ryska Gazprom inte börja pumpa gas till Tyskland via den nya gasledningen Nordstream 2 förrän det finns en tysk licens på plats, enligt två Gazprom-källor. Det planeras inte heller påtryckningar för att skynda på tillståndsprocessen.

ANNONS

Konsekvenserna för att börja leverara gas via den omstridda gasledningen Nord Stream 2 utan en färdig licens är begränsade. Det skulle bara leda till mindre kännbara bötesbelopp för Gazprom.

"Det är Tyskland som har bollen"

Men då Tyskland är på väg att få en ny förbundskansler och de ryska banden till väst i övrigt samtidigt är ovanligt ansträngd just nu är planen för närvarande att avvakta med att ta gasledningen i bruk, enligt en av källorna.

– Vi vill inte försöka få till en snabbare tillståndsprocess. Nu är det Tyskland som har bollen, säger källan till Reuters.

Tysklands avgående kristdemokratiska förbundskansler Angela Merkel har under sina år vid makten stött bygget av Nord Stream 2, som färdigställdes i september. Men hon ersätts formellt av den socialdemokratiske efterträdaren Olaf Scholz på onsdag – och stödet från honom är inte lika självklart.

ANNONS

Gazprom, vars aktie lyft med nästan 70 procent på Moskvabörsen hittills i år, redovisade i veckan en rekordhög nettovinst på 582 miljarder rubel (drygt 70 miljarder kronor) för årets tredje kvartal.

Ökade gasleveranser

Bolaget sade i samband med delårsrapporten att man räknar med ännu högre vinst under de närmaste månaderna tack vare det ovanligt höga gaspriset – som även om det sjunkit från historiska toppar tidigare i höst fortfarande ligger 4-5 gånger över normala nivåer för säsongen.

Gazprom räknar med att gasleveranserna till EU ökar till mer än 183 miljarder kubikmeter i år, en ökning med 6 miljarder jämfört med 2020.

Fakta: Nord Stream 2-ledningen

Den 122 mil långa gasledningen Nord Stream 2 går från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland. Gasledningen har liksom föregångaren Nord Stream en kapacitet på leveranser av 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Bakom bygget av av Nord Stream 2 står förutom Gazprom även stora energibolag från EU-länder: franska Engie, österrikiska OMV, brittisk-nederländska Shell samt tyska Uniper och Wintershall.

Tyska myndigheter meddelade i november att tillståndsprövningen av Nord Stream 2-ledningen pausats sedan det framgått att bolaget inte uppfyllde formella krav på dotterbolag och verksamhet i Tyskland.

Enligt källor väntas tillståndsprocessen till följd av detta inte gå att slutföra förrän tidigast i mars 2022.

Källa: Reuters

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS