Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En grupp journalister sökte upp Applebys kontor på Bermuda i oktober inför publiceringen av paradisläckan. Arkivbild.

Juristbyrå i motattack om paradisläcka

Juristbyrån Appleby, som mängder av material i den stora paradisläckan kommer ifrån, stämmer brittiska BBC och The Guardian. Byrån kräver att dokumenten lämnas ut. Medierna vägrar.

Dokumenten är konfidentiella, påpekar Appleby, som kräver skadestånd.

Handlingarna från Appleby, med verksamhet i skatteparadis, läckte till tyska Süddeutsche Zeitung som delade med sig materialet till 96 medieföretag i 67 länder via journalistnätverket ICIJ. Bland dem fanns BBC och The Guardian i Storbritannien. I Sverige deltog TT och SVT.

"Stals av hackare"

Läckan visade hur många av Applebys kunder, några av världens största företag och rikaste personer, bedriver aggressiv skatteplanering med byråns hjälp. Uppgifterna publicerades i november.

Appleby säger att materialet stals av hackare och inte har något allmänintresse. Juristbyrån säger sig vara "tvungen att vidta rättsliga åtgärder".

"Vi har vårt största ansvar gentemot våra klienter och kollegor vars privata och konfidentiella information har tagits genom en brottslig handling. Vi måste först och främst veta vilka av deras – och våra – dokument som har tagits", hävdar Appleby.

Hot mot journalistik

The Guardian och BBC avfärdar kraven. En talesperson för the Guardian säger att det Appleby kräver "skulle få allvarliga följder för den undersökande journalistiken i Storbritannien. 96 av världens mest respekterade medieorganisationer drog slutsatsen att det fanns tillräckligt allmänintresse för att ta sig an paradisläckan och hundratals artiklar har publicerats de senaste veckorna som en följd av våra samarbetspartners arbete".

Skattemyndigheter runtom i världen, däribland Sverige, har inlett granskningar efter avslöjandena.

Här uppmärksammades särskilt att Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling hade lågskatteupplägg via Malta. Han avgick till följd av avslöjandet.

Paradisläckan visade också att Nike och Facebook knappt betalar skatt i Sverige på sina storvinster här.