Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sara Wallin, vd för Almi Väst, anser att det behövs en strukturförändring för att komma till rätta med den relativt låga andelen kvinnliga företagare i Västsverige. Bild: Bengt Christian

Jumboplats för länet i kvinnligt företagande

Sedan 2008 har andelen kvinnliga företagare i Sverige enbart ökat med 2 procentenheter, visar facket Unionen i en ny rapport. Av länen i landet hamnar Västra Götaland bland de tio med lägst andel.

Mellan 2008 och 2017 ökade andelen kvinnliga företagare i Sverige. Trots den positiva utvecklingen är ökningen från 29 till 31 procent knappast något att hurra över, anser Unionen som i sin nya rapport visar på hur det kvinnliga företagandet ser ut län för län.

– Om företagandet är ojämställt betyder det nog att vi går miste om både jobb, tillväxt och en hel del innovationer, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen. Bild: Camilla Svensk

Västra Götalands län – nummer 14 i landet

Rapporten, som är sammanställd av data från Statistiska centralbyrån visar hur län som Stockholm och Skåne toppar listan med 34,2 procent andel kvinnliga företagare, respektive 33,2 procent.

Först på fjortonde plats, åttonde från botten, återfinns Västra Götalands län som enligt rapporten hade 22 240 kvinnliga entreprenörer 2017. Det ger en andel om 29,5 procent.

Vilka branscher som dominerar i länen och länens kommuner har en avgörande roll för huruvida det kvinnliga företagandet är högt eller lågt, visar Unionens rapport.

– I kommuner som domineras av mansdominerade branscher såsom tillverkning, bygg och jordbruk blir andelen kvinnliga företagare låg medan i kommuner där det finns mycket företag inom tjänster, kommunikation, finans och försäkringar blir andelen högre, säger Henrik Ehrenberg.

Bland Sveriges minst jämställda kommuner sett till företagande hör fyra av de tio med lägst andel hemma i Västra Götaland – Munkedal, Tanum, Färgelanda och Mellerud.

– Västsverige är ett exempel på där branschstrukturen slår igenom, säger Henrik Ehrenberg.

Räds ett bristande skyddsnät

Vad som också verkar spela roll för varför kvinnor i lägre grad än män väljer att starta eget följer på hur starkt man upplever det sociala skyddsnätet. Unionens uppfattning är att det bland kvinnor inte anses fungera.

– Man frågar sig vad som skulle hända om man blir sjuk, om man blir förälder och behöver vabba eller om man blir arbetslös. En oro som färre män verkar känna.

Sett till länets största kommun, Göteborgs stad, ligger andelen kvinnliga företagare på 32 procent, vilket är mer än 11 procentenheter lägre än för listettan Lidingö (43,8).

"Längre resa att göra"

Statliga affärsrådgivningen Almis vd i väst, Sara Wallin blir inte överraskad när hon får höra om i vilken takt andelen kvinnliga företagare utvecklas i Sverige. Inte heller att länet ligger såpass långt bakom andra storstadslän i landet.

– Jag blir inte förvånad. Eftersom vi har en företagsstruktur med mycket teknik och industri i Västsverige har vi en längre resa att göra än för exempelvis Stockholms län som har en större tjänstesektor. Det är därför ett prioriterat område för oss att bland annat få fler tjejer att läsa vissa utbildningar, förändra attityder och lyfta förebilder som kan locka tjejer till företagande, säger Sara Wallin.

Som statlig aktör med fokus på nya företagare, vad är ert ansvar sett till de historiska siffrorna?

– Vi har en jätteviktig roll i att försöka förändra strukturen kring hur företagandet ser ut. Samtidigt vill vi hitta de främsta tillväxtidéerna, oavsett vem det är som sitter på dem, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.