Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Julstaden får en egen julkalender och app i år.

Julstaden fyller säcken med nyheter

De första ljusen tänds i Julstaden Göteborg på fredag som går i kulturens tecken, får en egen julkalender med lucköppning och Julstadsapp.

Knappt har Halloween klingat ut från Liseberg förrän Julstaden Göteborg står för dörren. Ett evenemang som snabbt etablerat sig som tradition – och därtill skapar en turistomsättning på över 2,5 miljarder kronor per år.
Redan på fredag tänds de första julstadsljusen, de vita ljusgranarna.


- Vi kommer att ha massor av aktiviteter under året Julstad, som dessutom också följer Jubileumsåret 2020-2021 fokusår. I år är det kultur som vi kommer att lyfta fram och sätta ljus på, säger Birgitta Bergerlind, verksamhetsansvarig för Julstaden Göteborg.


Den formella invigningen kommer att vara den 1 december, då ljusstråken tänds från Liseberg ner till Lilla Bommen och programmet för hela december rullar igång.
En nyhet i årets Julstad är en julkalander.
- Vi har samlat ett antal aktiviteter och sätter fokus på en sak per dag. En del är sådant som händer i Göteborg och som vi lyfter fram, till exempel Higabs jättefina satsning på Kronhusjul, och annat som vi gör på grund av att det är kulturår, säger Birgitta Bergerlind.


Det innebär också att i stället för filmvisning på Götaplatsen blir det ett nytt ljud- och ljudkonstverk som allmänheten själv ska kunna interagera med.


Vid Millennieplatsen kommer det att bli dansföreställning och det kommer att bli extra ljus kring stadens tre nya statyer ur barnperspektiv: Nikes vid Kungsportsplatsen, Oraklet vid Kyrkogatan och Lätt som en plätt, vid Kaserntorget.
- Vi kommer även att arrangera vandringar kring de här statyerna. Och allt är gratis förstås, säger hon.


För den som inte vill gå i grupp utan flanera runt själv ska det till invigningen finnas en app, där man kan vandra mellan de olika aktiviteterna och ljusstråken och lyssna på information kring utvalda delar.


Man kan som vanligt lyssna på julsångerna i Den sjungande julgranen. 
De senaste åren har den stått på Drottningtorget men i år kommer den att flytta.
- I år flyttar den till Kopparmärra för att sprida ljus kring det området. Den sjungande julgranen är ett väldigt populärt inslag, säger Birgitta Bergerlind.


Nyårsfirandet blir som vanligt på Götaplatsen.
- I fjol kom det 17 400 personer. Och Stefan Odelberg kommer att vara aftonens konferencier, säger hon.
Julstaden 2015 hade passion som tema, och mycket av belysningen i Göteborg gick i rött. Några år tidigare gick stora delar av belysningen i blått, vilket många göteborgare irriterade sig på.
I år kommer det inte att bli någon enhetlig färg.
Hela programmet för Julstaden kommer ut i slutet på november. 
All information om julmarknader, shopping och var man kan äta kommer att finnas på Julstadens webbplats.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi