Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Johnson & Johnsons vaccin visar hög effektivitet och få biverkningar

Tidiga studier genomförda på läkemedelsbolaget Johnson & Johnsons vaccinkandidat mot coronaviruset uppvisar hög effektivitet och få biverkningar, rapporterar CNN.

Forskare i Belgien, Nederländerna och USA har testat vaccinet på två grupper: den ena med människor över 65 år, den andra i åldrarna 18 till 55. Totalt 800 personer ingick i studien.

29 dagar efter att vaccinet injicerats hade det framkallat antikroppar hos 90 procent av de försökspersoner som fått en dos, samt hos alla efter två månader, oberoende av försöksgrupp. Nivån av antikroppar höll sig sedan på en stabil nivå i åtminstone 71 dagar.

Johnson kommer nu undersöka effektiviteten vid två doser.

”Ett effektivt vaccin som kräver en dos har uppenbara logistiska fördelar mot ett som kräver två doser, särskilt under en pandemi”, skriver bolaget.

Biverkningarna stannade vid huvudvärk, kroppssmärta, och i vissa fall, feber.

LÄS MER: Astra Zeneca: Vårt vaccin lika effektivt som konkurrenternas

LÄS MER: Misstagen som kan ha fällt Astra Zeneca i vaccinracet

Försöken ingick i en kombinerad fas 1- och 2-studie, med det huvudsakliga syftet att undersöka säkerheten i vaccinet. I den kommande fas 3-studien undersöks hur väl vaccinet faktiskt skyddar mot infektioner och symptom kopplade till coronaviruset.

Hoppas på EU-godkännande i vår

Amerikanska Johnson & Johnson räknar med att kunna visa fas 3-data senare i januari. Efter det hoppas man på ett godkännande från amerikanska läkemedelsverket och senare även från EU.

LÄS MER: Vaccineffekten: Stor ökning av bokade semesterresor

Sverige har gått med i EU-gemensamma avtal om vaccin från Astra Zeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Pfizer/Biontech och CureVac.

Hittills har EU-kommissionen godkänt Pfizer/Biontechs samt Modernas vaccin. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har tidigare sagt att Astra Zenecas vaccin kan komma att godkännas i januari. Curevac och Johnson & Johnson väntas presentera resultat från preliminära fas 3-studier under tidigt 2021.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.