Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johansson hederslegionär

Volvos förre vd, nu Ericssons styrelseordförande, har blivit utnämnd till officer av den franska hederslegionen, skriver Dagens Industri.

Beslutet fattades av franska presidenten François Hollande.

Leif Johansson gläds åt utnämningen och konstaterar att han arbetet mycket i Frankrike, både under Electrolux- och Volvotiden, och nu med Ericsson och Astra Zeneca. Och tycker att Frankrike är ett land med avancerad teknologibas, inte minst inom medicin och fordonsindustri, och att den franska staten har en offensiv syn på utbildning, forskning och gör stora investeringar.

"Jag tilltalas också av den intellektuella debatt som förekommer i Frankrike om allting. Jag gillar också det faktum att Frankrike är ett väldigt solitt EU-land. Adderar man sedan kultur, vin och mat så blir intrycket mycket trevligt", säger han i DI.

Dock kunde landet ha kommit igång tidigare med sin debatt om hur det ska bli mer konkurrenskraftigt, konstaterar han.

Den franska hederslegionen är Frankrikes förnämsta orden och instiftades av Napoleon Bonaparte 1802. Orden ges för framstående militära och civila insatser.

Bland tidigare svenska mottagare finns PG Gyllenhammar, Michael Treschow, Hans Blix, prinsessan Christina och författaren Katarina Frostenson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.