Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Carlström, storägare, ordförande och tidigare vd i Fingerprint Cards, döms av tingsrätten för att ha gjort börsaffärer med insiderinformation. Arkivbild.
Johan Carlström, storägare, ordförande och tidigare vd i Fingerprint Cards, döms av tingsrätten för att ha gjort börsaffärer med insiderinformation. Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Johan Carlström döms till fängelse

Johan Carlström, storägare och ordförande i Fingerprint Cards, döms av Stockholms tingsrätt till fängelse i 1,5 år för fyra grova insiderbrott. Nu lämnar han bolagets styrelse.
Carlström har handlat med värdepapper för stora belopp – innan viktig information var allmänt känd.

Börshandeln med Fingerprint-papper, som åtalet handlar om, gjordes under åren 2012–2014. Johan Carlström var då vd i det börsnoterade biometriföretaget Fingerprint Cards.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att handeln "skett en relativt kort tid innan bolaget i pressmeddelanden har lämnat information om nya ordrar". Vid ett annat tillfälle handlade insiderinformationen om ett annat bolags lansering av en ny mobiltelefon, som innehöll teknik från Fingerprint Cards.

När rättegången avslutades i maj, yrkade kammaråklagare Jonas Myrdal på fyra års fängelse för Johan Carlström.

Men åklagaren påpekade också att Carlström skulle kunna få ett kortare straff, med tanke på att rättsprocessen blivit så utdragen. Det är ett resonemang som tingsrätten nu följer.

På tre åtalspunkter frias Carlström av tingsrätten. Där anses åklagaren inte ha kunnat bevisa att det rört sig om insiderhandel.

Åtalet mot Johan Carlström kom 2015. Sedan blev rättegången uppskjuten flera gånger, innan den kunde hållas nu i vår.

Johan Carlström hävdar att han är oskyldig, och till och med gjort förlust på de utpekade affärerna.

Tingsrätten dömer honom dock att återbetala cirka 1,5 miljoner kronor som han vunnit på insiderhandeln.

Efter domen meddelar Johan Carlström i ett pressmeddelande att han lämnar Fingerprints styrelse.

– Jag konstaterar med stor förvåning och besvikelse att Stockholms tingsrätt har kommit fram till en slutsats som jag och mina försvarare menar är felaktig. Mot bakgrund av tingsrättens dom har jag dock för bolagets bästa beslutat lämna styrelsen i Fingerprint Cards AB, säger han i en skriftlig kommentar.

LÄS OCKSÅ: Fingerprints storägare dras inför rätta – till slut

LÄS OCKSÅ: Åklagaren yrkar på fängelse för Fingerprints storägare