President Joe Biden uppmanar oljebolagen att öka produktionen av diesel och bensin.
President Joe Biden uppmanar oljebolagen att öka produktionen av diesel och bensin. Bild: Susan Walsh

Joe Biden i öppet brev till oljebolagen: ”Rekordvinster är oacceptabelt”

USA:s president Joe Biden har i ett öppet brev till landets oljebolag skrivit att historiskt höga vinster är oacceptabla. Han uppmanar oljeraffinaderierna att öka produktionen för att minska hushållens kostnadstryck.

ANNONS
|

Enligt presidenten har oljebolagens vinster trefaldigats sedan Ryssland invaderade Ukraina och är de högsta någonsin, rapporterar bland andra CNBC.

I ett öppet brev till oljeraffinaderierna uppmanar Biden oljebolagen att trappa upp produktionen av bensin och diesel för att minska det höga kostnadstrycket på hushållen. Därför, skriver Biden, är rekordhöga vinster inte acceptabla.

”I en tid av krig är det oacceptabelt att historiskt höga vinstmarginaler överförs direkt till amerikanska familjer”, skriver Biden.

Uppmaningen sker när de skyhöga energikostnaderna ökar inflationsoron över hela ekonomin.

LÄS MER:Olje- och gasinjektion i norsk ekonomi

LÄS MER:Biden besöker Mellanöstern

LÄS MER:Oljepriset stiger kraftigt igen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS