Ny kvartalsrapport från JM. Arkivbild.
Ny kvartalsrapport från JM. Arkivbild. Bild: Caisa Rasmussen/TT

JM:s vd: Avvaktande och tuff marknad

Bostadsbyggaren JM hade oväntat stark motvind i andra kvartalet. Och det ser ut att dröja innan marknaden vänder, enligt vd Mikael Åslund.
– Det finns ljusglimtar, men det kommer att ta tid att återhämta den förlorade köpkraften, säger han till TT.

ANNONS

Rapporten för det andra kvartalet visar att intäkterna vikt av nedåt och att vinsten rasade med 47 procent jämfört med för ett år sedan.

– Det är fortfarande en avvaktande och tuff marknad. Kunderna har en kraftigt minskad köpkraft till följd av inflationen. Kostnadsbilden för bolagen och finansieringskostnaden har gått upp när räntorna ökat så kraftigt, säger nytillträdde Mikael Åslund.

– Med det perspektivet kommer det att ta tid innan marknaden är tillbaka där den var för några år sedan.

Positiva tecken

Åslund pekar på att utbudet på andrahandsmarknaden är "på höga eller mycket höga nivåer". I kombination med konsumenternas fortsatt begränsade köpkraft innebär det ett problem för bostadsentreprenörer som JM.

ANNONS

Men det finns positiva tecken. Mest glädjande, enligt Åslund, är att antalet sålda bostäder ökat.

– Den mest positiva biten är att vi ökar försäljningen markant jämfört med föregående år. Vi ser också att vi kan produktionsstarta fler enheter till följd av ökad försäljning, säger han och fortsätter:

– Det finns ljusglimtar i och med att vi bedömer att vi har nått en räntetopp, vi har sett de första räntesänkningarna i Finland och Sverige, och har tilltro till att det kommer fler. Vi ser också ökade priser på de flesta av våra marknader.

Långsam vändning

Mikael Åslund hoppas att JM:s byggrättsportfölj, effektiv produktion och god finansiell ställning ska göra att bolaget går stärkt ur den svaga byggkonjunkturen.

En långsam vändning pågår men Åslund tror att det dröjer innan räntor, köpkraft och byggkostnader normaliserats.

– Inom de närmaste två åren bedömer jag inte att man kommer att vara tillbaka.

Fakta: Oväntat låg vinst för JM

Byggbolaget JM redovisar en vinst före skatt på 123 miljoner kronor för det andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 232 miljoner kronor samma period i fjol.

Vinstfallet var oväntat stort. Analytiker hade räknat med cirka 150 miljoner i vinst före skatt, enligt Bloomberg.

Intäkterna i kvartalet sjönk till 3 583 miljoner från 3 636 miljoner kronor.

JM sålde 1 075 bostäder under andra kvartalet, upp från 363 sålda bostäder under andra kvartalet i fjol. Produktionsstarterna ökade samtidigt till 722 bostäder, från 454 ett år tidigare.

ANNONS