Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jenny Stefansdotter jobbar med spillmaterial

Jenny Stefansdotter, designer i projektet Merry-Go-Round, som just nu är på möbelmässan i Milano där hon ska ställa ut Drawstring Lamp som tillverkas av Returhuset i Alelyckan.

Vad är Drawstring Lamp?

- Jag och min kollega Kerstin Sylwan ville använda resurser som annars går till spillo. Det började med att vi kontaktade Returhuset i Alelyckan och det visade sig att de hade samma tankegångar som vi och gärna ville få igång en linjeproduktion av en produkt. Tillsammans med Returhuset utvecklade vi Drawstring Lamp, som tillverkas där av människor som arbetstränar efter att ha varit borta länge från arbetsmarknaden. Av Svensson Markspelle får vi spillmaterial som annars skulle gått till förbränning.

Hur kom ni på att det skulle bli en lampa?

- Vi började med materialet och såg att tyget silar ljuset på ett fint sätt. Så ganska snart bestämde vi att det skulle bli just en lampa. I designarbetet gäller det att se materialet i stället för att fokusera på vad produkten en gång var. Sedan höll vi på och vek och knycklade och formade tills vi hittade en spännande form. Väven är lite stel så det behövs ingen ställning i lampan.

Lampan har fått mycket uppmärksamhet i medierna. Är det viktigt?

- Ja, det är roligt att vi fått fram en produkt som designvärlden gillar, att vår formgivning är intressant och att vi inte bara jobbar med hållbarhetsfrågor. Jag tror också att det tilltalar att historien om lampan har flera bottnar, att vi arbetar med material som annars är skräp och att Returhuset står för produktionen.

Hur når man annars ut med en ny produkt?

- Mässor är ett viktigt sätt. Vi lanserade lampan i januari på Formex i Stockholm. Sedan skriver vi pressmeddelanden och använder oss av facebook och twitter. Man måste jobba på flera fronter.

Nu ska ni till möbelmässan i Milano, vad gör man där?

- Vi ska dela monter några andra designers från Göteborg, de frågade om vi ville haka på. Det känns jättekul. I Milano blir du översköljd av inspiration och träffar massor av intressanta människor.

Ni testar crowdfunding som alternativ finansiering för olika projekt, berätta.

- Vi har funderat på det ganska länge eftersom vi vill vara oberoende och tänka lite alternativt både vad det gäller produktion och finansiering. Crowdfunding är bra eftersom man får en relation till de som kan tänkas bli ens kunder. På internationella crowdfundingsajter har jag sett designers som i steg samlat ihop mycket pengar för att utveckla sin produkt.

Hur har det gått?

- Nu satte vi upp ett projekt för att ställa ut i Milano. Det var för att testa hur det funkar och vi har precis påbörjat det så vi får vänta och se, men jag tänker mer långsiktigt också. Kanske kan man söka stöd för att ta fram en provkollektion, då givarna samtidigt får ta del av produkterna i provkollektionen.

Är det inte krångligt rent administrativt med ekonomin i era projekt?

- Vissa moment är svåra och det tar en del tid. Vi deltar i en inkubator som Utveckling Nordost står bakom och de har affärsutvecklare som kan hjälpa oss om det behövs.

Har ni något annat på gång?

- Vi har tagit fram ett soffbord som är tillverkat av återvunna trädelar. Vi har använt de bra delarna delar av möbler som är trasiga och satt samman till en ny produkt. Det tar en hel del tid att åka runt på loppisar för att samla ihop materialet, men nu ska Returhuset börja hjälpa till med insamlingsarbetet. Bordet och lamporna ska visas på en utställning på Röhsska i maj tillsammans med andra västsvenska designers som ställer ut i Milano.

Crowdfunding är en metod för att finansiera projekt eller en idé genom att vända sig till ett stort antal finansiärer. Givarna kan vara både privatpersoner och större företag. Det kan handla om välgörenhetsprojekt, artister som söker stöd från sina fans eller för att samla in startkapital för ett företag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.