Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stena Line varslar halva den svenska personalstyrkan, efter att bokningarna fallit i det nya coronavirusets spår.  Bild: Björn Larsson Rosvall, Privat
Stena Line varslar halva den svenska personalstyrkan, efter att bokningarna fallit i det nya coronavirusets spår. Bild: Björn Larsson Rosvall, Privat

Jennifer förlorar jobbet när Stena Line drar ner – "blir hårt drabbad"

Sångerskan och showartisten Jennifer Johansson riskerar att bli av med jobbet när Stena Line nu bantar verksamheten rejält. På söndagen fick hon beskedet – via mejl.
– Det är klart man blir ledsen och börjar fundera på vad man ska göra nu, säger hon.

Jennifer Johansson jobbar som frilansade showartist, sångerska och nöjesvärdinna på Stena Lines Tysklandsfärjor. Hon är inte anställd av färjerederiet utan har kontrakt med eventbokningsfirman Demo Group i Mölndal, som i sin tur ansvarar för underhållningen på fartygen.

På söndagseftermiddagen, strax efter hon kommit hem från helgens jobb på färjan, damp ett e-postmeddelande ner i Jennifer Johanssons inkorg – där Demo Group meddelade att Stena Line ställt in underhållningen fram till slutet av april. Det betyder att Jennifer Johansson går miste om åtminstone två månaders lön.

– Vi hade diskuterat att det här kunde hända redan på båten, med mina kollegor, fartygs-värdarna och personalen i baren. Vi har märkt en kraftig nedgång i antalet bokade gäster, samtidigt som fler bokat av – så vi var ganska beredda när beskedet kom, säger hon.

På måndagen meddelade också Stena Line att de varslar 950 av sina egna anställda om uppsägning på grund av raset i resande, utlöst av det nya coronaviruset.

Ber om hjälp på Facebook

Jennifer Johansson började söka nya jobb direkt på måndagen och har bland annat bett vänner och släkt på Facebook om hjälp att hitta arbete.

– Personligen är jag inte berättigad till ekonomisk hjälp från a-kassan eftersom jag nyligen har varit studerande och inte varit medlem tillräckligt länge. Det är naturligtvis ett stort orosmoment eftersom jag har lägenhet och normala räkningar som ska betalas. Jag förstår situationen mycket väl och lägger ingen skuld på varken Demo Group eller Stena Line som fattar nödvändiga beslut. Även om jag personligen blir hårt drabbad, säger hon.

">
Jennifer Johansson jobbar som frilansade showartist, sångerska och nöjesvärdinna på Stena Lines Tysklandsfärjor. Hon är en av många som riskerar förlora jobbat när färjerederiet tvingas dra ner efter coronavirusets tuffa framfart. Bild: Bild: Privat
Jennifer Johansson jobbar som frilansade showartist, sångerska och nöjesvärdinna på Stena Lines Tysklandsfärjor. Hon är en av många som riskerar förlora jobbat när färjerederiet tvingas dra ner efter coronavirusets tuffa framfart. Bild: Bild: Privat

LÄS MER: SAS permitterar upp emot 10 000 personer

Går mot osäker sommar - trots inbokade jobb

Hon och hennes kollegor är, liksom många i underhållningsbranschen, frilansare och fakturerar arbetsgivare genom faktureringsbolag. Hon har därmed ingen uppsägningstid eller anställningstrygghet.

– Det är väldigt många i branschen som kör frilans, det är enklare och bra om man är ung och inte hunnit starta sitt företag eller bestämt vilken inriktning man ska ha på sitt bolag. Men nu gör det att jag inte heller kan ta del av den hjälp som ska gå till företagare som drabbas av det nya coronaviruset, säger Jennifer Johansson.

Hon har egentligen inbokade jobb hos Stena Line fram till augusti i år – men hon vet ännu inte hur det blir med sommaren. Nu hoppas hon hitta nya uppdrag, helst inom besöksnäringen.

– Jag är färdigutbildad inom Event Marketing & Management och letar ständigt efter jobb inom evenemang- och nöjesbranschen. Det är det jag är utbildad inom och det ligger mig varmt om hjärtat att försöka hitta ett sådant jobb – även om det är svårt just nu, säger hon.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi