JCE Group förlorade en miljard

ANNONS
|

För andra året i rad redovisar Göteborg­sbaserade JCE Group en storförlust. Fjolårets minus slutade på 468 miljoner, visar års­redovisningen för i fjol som nu lämnats in till Bolagsverket.

Det betyder att familjeföretaget JCE förlorat mer än en miljard på två år.

Förluster i två bolag

Främsta förklaringen till fjolårets minus är de förluster som drabbat två av JCE:s delägda bolag i Norge. Båda har koppling till norsk olje- och gasindustri.

Börsnoterade Marine Subseas lever under likvidationshot sedan bolaget förlorat stora pengar på misslyckade fartygsaffärer.

Remedial, leverantör av utrusning till olje­plattformar, ansökte om konkursskydd i slutet av förra året.

Affärerna har lett till att JCE Group tvingats skriva ner värdet på aktier i intresseföretag med närmare 400 miljoner kronor.

ANNONS

–Lågkonjunkturen påverkar de flesta i branschen. Men de här bolagen har också fått specifika problem, säger Hampus Ericsson, vd för JCE Group.

Men även JCE:s kärnverksamhet går back. Förlusten i rörelsen krymper dock från 345 miljoner 2009 till 89 miljoner 2010.

–Den positiva trenden fortsätter under 2011, säger Hampus Ericsson.

Kommer ni att visa vinst i år?

–Tittar man på de rörelsedrivande bolagen är jag optimistisk, och det är ambitionen, säger han.

Offshore, IT, konsultverksamhet, skog och förnyelsebar energi är JCE:s tyngsta verksamheter. I konsultverksamheten ingår bland annat börsnoterade Semcon med huvud­kontor i Göteborg. IT-bolaget Cybercom är ett annat börsföretag i gruppen.

Försäljningen av utrustning till skogsindustrin via dotterbolaget Bruks går bättre än förra året.

Dotterbolaget Green Circle Bio Energy driver en av världens största biopelletsfabriker i Florida, USA. Verksamheten gick med förlust i fjol eftersom det tog tid att köra igång fabriken.

Tror på grön energi

–Nu har vi full produktion och går med vinst, säger Hampus Ericsson.

Tysklands beslut att avveckla kärnkraften har gynnat JCE:s verksamheter inom förnyelsebar energi, enligt Hampus Ericsson.

Det skotska dotterbolaget Bifab har drabbats av nedgången inom offshoreindustrin men är en stor leverantör av utrustning för vindkraftverk till havs.

–Bifab är fortfarande lönsamt, säger han.

ANNONS

Räknar med att växa

JCE Group har nu tre förlustår i rad bakom sig, och det egna kapitalet krymper i takt med förlusterna. Vid årsskiftet hade koncernen ett eget kapital på 1,5 miljarder, vilket är en miljard lägre än 2008.

Men Hampus Ericsson räknar med att växa genom företagsköp och i den egna verksamheten.

–Vi tittar aktivt och kontinuerligt på det, säger han.

Företagsgruppen ägs av grundaren Christer Ericsson. En fjärdedel av aktierna kontrolleras av barnen Hampus Ericsson och Fabienne Gustafssson via bolaget Consafe Invest. Hampus Ericsson tog över som vd vid nyåret 2010.

Familjen kontrollerar även en rad före­tag som ligger utanför koncernen JCE Group. Där finns den sydamerikanska verksamheten med företag i Chile och Brasilen,verksamma inom bland annat skogsbruk och sjukvård.

(i miljoner kr)20102009

Intäkter25432770

Resultat före skatt-468-560

ANNONS