Hanae Mori i en bild från 1997.
Hanae Mori i en bild från 1997. Bild: Michel Lipchitz/AP/TT

Japanska modedesignern Hanae Mori död

Den japanska stjärndesignern Hanae Mori har avlidit vid en ålder av 96 år. Hon blev bland annat berömd för sina fjärilsmotiv, och var den första japanen att listas som officiell "haute couture"-designer i Paris.

ANNONS

Hon har gjort bröllopsparadklänning till kejsarinnan Masako och plagg som förekommit i hundratals japanska filmer.

Hanae Mori blev en av de stora japanska modedesignerna och den första från landet att listas som officiell "haute couture"-designer i Paris. 1977, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Hon öppnade sin egen butik i Ginza i Tokyo på 1950-talet, efter att ha studerat japansk litteratur vid ett universitet i Tokyo och vid en lokal skräddarskola.

Tilldelades hederslegionen

Men redan 1966, då hon visade upp en kollektion med bland annat byxor för kvinnor i New York, beskrevs hon som Japans främsta designer. Trots henne ställning hade hon då ännu inte samlat modet att visa upp byxorna på hemmaplan.

ANNONS

– Men kanske efter det här, men det är USA som är byxornas land, sade hon då till The New York Times.

1989 tilldelades hon den franska hederslegionen av Frankrikes dåvarande president François Mitterrand, och året före hedersmedaljen av den japanska regeringen.

Under årtionden kom hennes plagg att visas upp på kända modemässor, hon hade mängder av butiker i Japan, och drev bitvis sin verksamhet från New York och Paris. Verksamheten växte och omfattade även restauranger, tidningar och en eget shoppingbyggnad i Tokyo.

– Mode är ett enkelt sätt att kommunicera. Folk överallt förstår det, sade hon i en intervju med Los Angeles Times 1988.

Hon drog sig tillbaka 2004. Hennes alster kombinerade ofta österländska motiv med västerländska siluetter. Hennes parfymmärke, som också bär hennes namn, har dock fortsatt att leva vidare.

Bröt mot stereotyper

Hanae Mori föddes i Mukaichi och hade modemedvetna föräldrar.

– Vi var de enda i min hemstad som klädde oss som i väst. Det var pinsamt för mig som liten att vara annorlunda, men jag antar att folk var rätt avundsjuka också, sade hon i en AP-intervju 1996.

Hanae Mori var gift med Ken Mori. Paret träffades på 1940-talet, då han drev ett textilföretag.

ANNONS

Paret bröt mot dåtidens könsstereotyper genom att Hanae Mori var yrkesverksam. Hon har beskrivit maken som stöttande, och han köpte senare in sig i hennes företagsimperium och blev sedemera affärspartner och vd.

– Jag hade stora skatteproblem. Min man ville hjälpa till, sade hon i Los Angeles Times intervjun.

Paret fick två söner, som också arbetade inom företaget. Ken Mori avled efter en hjärtattack 1996.

Hanae Mori avled i sitt hem i Tokyo den 11 augusti.

Hanae Moris höst- och vinterkollektion, hennes sista, visades upp i Paris i juli 2004.
Hanae Moris höst- och vinterkollektion, hennes sista, visades upp i Paris i juli 2004. Bild: REMY DE LA MAUVINIERE/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS