Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svensk-brittiska Astra Zeneca, med global forskningsanläggning i Mölndal, är en av del ledande medicinbolag när det gäller att ta fram vaccin mot covid-19. Bild: Henrik Montgomery/TT
Svensk-brittiska Astra Zeneca, med global forskningsanläggning i Mölndal, är en av del ledande medicinbolag när det gäller att ta fram vaccin mot covid-19. Bild: Henrik Montgomery/TT

Japan köper Astra Zenecas coronavaccin

Japan har tecknat avtal om att köpa 120 miljoner doser av svensk-brittiska Astra Zenecas coronavaccin mot covid-19. Det uppger Reuters.

Det handlar om det vaccin Astra Zeneca håller på att utveckla mot covid-19, kallat AZD1222.. Enligt Reuters, som hänvisar till ett uttalande från Japans hälsominister, så ska Japan tecknat ett avtal.

Enligt Reuters ska inhemska läkemedelsföretag bistå med leveranserna. Sedan tidigare har Japan avtalat om ett lika stort köp av det vaccin som utvecklas av Pfizer och Biontech.

LÄS MER: Astra Zeneca gör framsteg kring vaccin

LÄS MER: Enorm klyfta på börsen – det är Göteborgsbolagen värda

Astra Zeneca levererar två miljarder doser

Som GP skrivit tidigare har Astra Zeneca gått ut med att man kommer att framställa drygt två miljarder doser av coronavaccinet fram till och med 2021.

– Vi har sagt att vi skrivit avtal om drygt två miljarder doser. Om allt går väl så kommer vi att börja leverera i slutet av det här året, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör för Astra Zeneca i Norden.

LÄS MER: Lovande resultat i Astra Zenecas vaccin-test

Lovar rättvis fördelning

– Jag kan däremot inte kommentera leveransen i Japan, det är inget jag fått bekräftat ännu. Men det jag kan säga är att vi vill få en så bred och jämlik fördelning av vaccinet över hela världen. Vi har tecknat en rad avtal för att säkerställa det.

Och hur blir det med doser till Sverige?

– Vi har inte sagt så mycket specifikt om Sverige, utan Sverige ingår i det avtal som vi tecknat för Europa med EU-kommissionen om 400 miljoner doser, säger Jacob Lund.

– Det var ett avtal som vi ursprungligen tecknade med Tyskland, Holland, Frankrike och Italien som sedan utvidgades till att gälla hela EU – Storbritannien ingår inte här, utan har ett eget avtal.

Astra Zeneca utvecklar sitt vaccin i samarbete med universitetet i Oxford.

LÄS MER: Astra Zeneca skriver på kinesiskt vaccinavtal

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.