24 januari, dagen före första lönen efter jul, benämns ibland som årets fattigaste dag. Men det finns flera tips för att klara ekonomin. Arkivbild
24 januari, dagen före första lönen efter jul, benämns ibland som årets fattigaste dag. Men det finns flera tips för att klara ekonomin. Arkivbild

Januari – en snål men inte hopplös månad

Den 24 januari är för många årets fattigaste dag. Klappar, raketer, fester och resor har satt sina spår. Men det finns knep för att göra månaden lite mer ekonomiskt uthärdlig. Här är experternas bästa tips för pensionärer, unga vuxna och barnfamiljer.

ANNONS
|

- December är den månad man gör av med mest pengar och det är en dyr månad för många. Julen kostar och man lägger ut mer än vad man hade tänkt sig, säger Jens Magnusson, privatekonom på banken SEB.

Julen följs dessutom av frestande mellandagsreor – något som strängt ska undvikas för den med lite i plånboken. Det enda som kan motivera att handla då är om du fått en julklapp som kan återlämnas mot kvitto och sedan köpas billigare på rean, säger Magnusson. Varor märkta med röda lappar kan också vara gamla och priset inte så nedsatt som du tror.

ANNONS

- Det må vara billigt att handla men det är ännu billigare att stanna hemma, säger han.

Ett generellt tips är också att göra januari till en månad att se över sina abonnemang, prenumerationer, och medlemskap, som tv, mobil, tidningar, gymkort, eller musik.

- Man kan ha hakat på för många saker som man inte använder, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på banken Nordea.

Barnfamiljer

För barnfamiljer är tipset att prata om ekonomin med barnen, speciellt om de är lite äldre, säger Jens Magnusson. Man kan tala om att julen kostar mycket och att januari är en månad som man måste hålla igen en del. Det kan innebära att barnen inte får köpa mer saker, eller att julklappar lämnas tillbaka som man inte var riktigt nöjd med.

- Men sen är det viktigt att man inte lägger över någon ekonomisk stress på barnen, säger Jens Magnusson.

Börja dessutom med den ekonomiska planeringen inför året och tänk på längre sikt, inför semestern, vart man vill åka och då måste spara in på – och involvera barnen i även den processen.

- Man får dra ner på aktiviteter och hitta saker att göra hemma som inte kostar så mycket, säger Ingela Gabrielsson.

Pensionärer

Även många pensionärer har stora utgifter kring jul.

ANNONS

Något som kan vara svårt att åtgärda nu men som kan lösas till nästa år är att ha rimliga förväntningar om kostnaden i förväg.

- Det är ganska ofta man åker hem till mormor och morfar och firar jul och förutsätter att de betalar. Men det är klart att man ska dela på de kostnader som uppstår, säger Jens Magnusson.

Pensionärer bör hålla utkik efter förmånliga rabatter, enligt Ingela Gabrielsson.

- Man kan också träffas tillsammans med nära och kära och laga mat, säger hon.

Studenter och ungdomar

Studenter och unga har ofta större möjligheter att påverka sina inkomster än andra grupper. Därför kan de få ställa in sig på att januari blir en arbetsmånad, enligt SEB-ekonomen.

Maten är också en viktig del. Ät inte ute – inte bara på helger utan även på luncherna i veckan.

- Det finns julskinka och julkorv som reas ut som är alldeles utmärkt mat men som är mycket billigare än vad den var före jul, säger Jens Magnusson.

Ingela Gabrielsson råder unga vuxna till köpstopp.

- Avstå från att gå ut och låt bli att köpa grejer. Träffas hemma, hitta studentrabatter. Ett bra tips är också att titta bakåt på året som gått och sedan är det lättare att planera framåt vilka utgifter som kommer, säger Nordea-ekonomen.

ANNONS

new tt.TTWidget({ WhereToAddWidget: 'tt-timeline-aab2e0b4-e7c3-4015-9780-9383ec77e92d', type: 'timeline', ID: 'aab2e0b4-e7c3-4015-9780-9383ec77e92d', clientID: 'tt.se' });

Fakta: Sju tips på hur du lever snålt

1. Betala av dina eventuella skulder i tid.

2. Lämna tillbaka de saker du inte hade råd med.

3. Lev billigt: åk inte taxi, ät inte ute.

4. Till nästa år: Tänk efter före jul och inte efter.

5. Gör en hushållsbudget – vad prioriterar du och vilka kostnader som inte är direkt nödvändiga kan du prioritera bort?

6. Sök i källare och vindsförråd och se om du kan sälja saker som du inte behöver; som barnens urvuxna kläder eller skidutrustning som andra gärna skulle ge en slant för.

7. Skapa redan i början av året särskilda konton för julklappsinköp och semesterresor.

ANNONS