Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jakten skärps på de svarta jobben

SKATTER: Var fjärde restaurang och frisör fuskar med svart arbetskraft, visar Skatteverkets razzia. Nu skärps arbetet för att komma åt de raffinerade metoder som snuvar staten på pengar.
2 000 restauranger och frisörer i Västsverige har fått oanmälda besök från Skatteverket sedan nyår. Finns det fler som jobbar än vad som finns inskrivet i de nya personalliggarna, följer straffavgifter och uppföljning.
Samtidigt är det inte bara svartanställningarna som är problemet inom de här branscherna. I dag säljs kassaapparater med inbyggda funktioner för att gömma undan delar av intäkterna från att hamna i bokföringen. Fusket är så utbrett bland dem som hanterar kontanta pengar, att inte ens revisorerna rår på den manipulerade redovisningen.
- Det här har ökat väldigt mycket de sista två, tre åren, berättar Conny Svensson på Skatteverket i Göteborg.
- Med manipulerade apparater sluts cirkeln. Den som plockar bort en miljon kronor lägger det sällan rakt i fickan, utan använder det just till att avlöna svart arbetskraft.
För att komma åt svart arbetskraft trädde vid nyår den nya lagen om personalliggare i kraft.
- Det här är en unik möjlighet för oss, som vi har efterfrågat i flera år. Vi kan gå in och kontrollera just när saker pågår, konstaterar Conny Svensson som är riksprojektledare för personalliggarna.
Står två frisörer och klipper på en salong där bara en ska jobba, ja, då kan Skatteverket ta i med hårdhandskarna.
- Hade vi gått strikt "by the book", hade vi kunnat ta ut straffavgifter på omkring 25 procent av dem vi har inspekterat. Men så här i början, när lagen är ny, har vi gått på den mjuka linjen. Nu, däremot, räknar vi med att lagen är mer känd och kommer att tillämpa den striktare, säger Conny Svensson.
Inspektionerna av personalliggare är ett stort projekt för Skatteverket i år. Totalt ska minst 30 000 besök genomföras, 80 procent av alla restauranger, fik, korvkiosker och frisörer ska få påhälsning från inspektörerna.
- Alla i branschen ska räkna med ett besök. Hittills har vi hittat några "kolsvarta", helt oregistrerade företag, berättar Conny Svensson som i övrigt är lite förtegen om andra resultat av inspektionerna.
Och det är inte utdömda straffavgifter som är det intressanta, menar han.
- Nästa steg är att få in skatt och arbetsgivaravgifter från de här företagen och se till att svartanställd personal redovisas vitt. Det är hela meningen med lagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.