Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jakt på skenavtal för sjöbefäl

Anställningen är ett skenavtal för att slippa skatt, säger Skatteverket. Skandal, kontrar AMPM Yacht Management. Striden gäller skatt för 80-talet sjöbefäl som jobbat på lyxkryssare men inte betalat skatt.

Efter en omfattande granskning av anställningsavtal och överföringar av pengar från rederier i exempelvis USA, Singapore och Bahamas till lönekonton i Sverige är Skatteverket på väg att nysta upp en härva där svenska sjöbefäl, som arbetat på lyxkryssningsfartyg under flera år, inte betalat skatt i något land.

Skattehärvan omfattar cirka 80 personer, flertalet boende i Väst- och Sydsverige, som under inkomståren 2009-2011 inte betalat skatt för löner på cirka 100 miljoner kronor. Hittills har Skatteverket tagit tio så kallade omprövningsbeslut.

– Det tycks som om modellen är satt i system och det blir snabbt stora belopp när det löper på år efter år, säger Johan Lundberg, Skatteverket i Göteborg.

I skatteupplägget spelar kungälvsföretaget AMPM Yacht Management (AMPM) en huvudroll. Företaget har lämnat ”gula” kontrolluppgifter som visar att man betalat lön men ingen skatt för anställda sjöbefäl som hyrts ut, enligt skattereglerna för sjömän med arbetsgivare inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Samtidigt har AMPM kryssat i en ruta som innebär att inkomsttagaren ska beskattas i utlandet.

Verkligheten är i stället, enligt Skatteverket, att sjöbefälen varit anställda hos arbetsgivare utanför EES och därmed inte omfattas av skattebefrielse i Sverige.

Ett exempel är ett sjöbefäl som varit anställd i rederiet Rosemount Venture Ltd i USA. Här har Skatteverket fått fram anställningsavtal. Rosemount Venture har månadsvis satt in lönen på ett konto hos AMPM som i sin tur direkt betalat vidare till sjöbefälet. Ingen skatt har betalats i USA.

”Skatteverket anser därmed att anställningsavtalet som upprättats mellan dig och AMPM är ett skenavtal. Båda parter har varit överens om att avtalet upprättats i syfte att ge sken av vara ett anställningsavtal. AMPM har inte haft någon som helst kontroll eller inflytande över dina anställningsförhållanden. Företagets roll har i realiteten endast varit att mot ersättning upprätthålla skenet av en arbetsgivare inom EES-området för att du därmed skulle komma i åtnjutande av skattebefrielsereglerna”, skriver Skatteverket i sitt beslut.

Eftersom sjöbefälet är bosatt i Sverige är han också fullt ut skattskyldig i Sverige för lönen från Rosemount Venture. Men i stället för inkomstskatt på 30-50 procent blev det en avgift på 1,3 procent till AMPM, skriver Skatteverket i ett beslut där befälet nu krävs på skatt på fyra miljoner kronor i lön, plus skattetillägg på 40 procent av skatten.

Peter Alexandersson, vd för AMPM Yacht Management.

– Skatteverket har fel, absolut. Deras beslut är en skandal. Vi håller absolut inte med och vi hoppas ni få rätsida på detta. Sjöbefälen har de facto anställningar hos oss och ska inte betala skatt, säger Peter Alexandersson.

Miljarder i potten

I sin löpande granskning av inkomstdeklarationer fattar Skatteverket så kallade omprövningsbeslut om såväl höjd som sänkt skatt.

Under 2012 tog Skatteverket 22 500 omprövningsbeslut att höja inkomstskatten med totalt 4,5 miljarder kronor. Det innebär därefter skattetillägg (40 procent av skatten) på närmare 1,8 miljarder kronor.

Samtidigt togs drygt 6 000 beslut i skatteprocesser som innebar sänkt skatt med 2,4 miljarder kronor och uteblivna skattetillägg på 957 miljoner kronor.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi