Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

"Jag tror att it snart inte kommer att synas”

Självlärande it-system, 3D-utskrivna reservdelar och maskiner som vet när de behöver underhållas. Teknikutvecklingen ger nya möjligheter för produktionsindustrin. Men enligt it-chef Anna-Karin Arvidsson på Volvo Cars ska tekniken anpassas till människan, inte tvärtom.

Vad betyder Industri 4.0 för Volvo Cars?

– Det är ett sätt att använda den nya tekniken för att bli ännu bättre i våra industriella processer. Att ha tillgång till rätt information för att fatta beslut, att ha maskiner som själva vet när de behöver underhållas, så att man kan bli mycket mer proaktiv. Drar man det riktigt långt handlar det om att göra saker med teknik som vi inte kan göra med vår mänskliga kraft. Till exempel drönare som kan ta logistik till nya höjder, bokstavligt talat. Ingen människa kan få den överblicken. Så det handlar både om att automatisera industriella processer som det ser ut i dag, och om helt nya möjligheter. Jag tror ännu inte vi har förstått alla möjligheter som den nya tekniken medför.

Hur jobbar ni för att anpassa er till det här teknikskiftet?

– För oss handlar det om att anpassa tekniken till oss. Vi kommer alltid att ha människan i centrum. Tekniken vill vi använda för att göra det bättre, intressantare och säkrare både i bilarna och i våra fabriker.

Vilka möjligheter innebär den här tekniska utvecklingen för er?

– Människorna i våra fabriker kan jobba jämte robotarna och på så sätt bli av med tunga eller farliga arbetsuppgifter. Vi använder tekniken för att fatta bättre beslut. Genom att ha maskiner som kan säga till innan de behöver underhållas slipper vi stopptid i produktionen. Det är jätteviktigt. Vi använder oss även av 3D-printing av reservdelar, det gör att vi slipper långa ledtider där vi behöver beställa hem reservdelar. Inom våra logistikområden handlar det mycket om spårbarhet och transparens.

Kan du ge något konkret exempel på hur tekniken hjälper er att utvecklas?

– Vi använder VR eller AR för att testa till exempel hur långt man behöver sträcka sig in i karossen för att göra ett visst moment. Genom den tekniken kan du se hur en ny kaross eller bildel ser ut. Du kan hålla saker i händerna som simulerar dina verktyg för att dra åt en bult eller sätta något i bildelen. Då märker du direkt om du behöver sträcka dig långt, om det är svårt att dra åt för att det blir en konstig vinkel. Med hjälp av detta kan vi göra våra linor och banavsnitt mer ergonomiska. Nackdelen är att glasögonen ofta är ganska stora och klumpiga. De är fortfarande inte på en nivå där man kan ha dem en hel eller halv arbetsdag.

Vad innebär den här utvecklingen för arbetstillfällena hos er framöver. Kommer de att minska till förmån för teknik som kan ta över en del av personalens arbetsuppgifter?

– När det handlar om teknikutveckling och automation är antalet arbetstillfällen eller arbetsuppgifter inte som en tårta, att om man tar en bit och automatiserar den så blir det mindre tårta kvar till människorna. Det är snarare så att den nya tekniken gör att tårtan blir mycket större. Vi kommer att behöva nya roller som kan utveckla tekniken. Jag skulle även vilja påstå att det blir roligare och mer utvecklande jobb. Vi blir av med monotona, kanske tunga och farliga moment. Jag ser ingen risk för att vi människor inte kommer ha något att göra framöver. Snarare att vi kommer att göra andra saker.

Vilka smarta innovationer kan vi komma att se i framtiden inom industrin?

– Om man hör ordet it i dag är det många som ser en dator framför sig. De kanske också ser en platta och en smartphone. Jag tror att it snart inte kommer att synas. Det kommer att vara de vanliga glasögonen, klockan på din arm eller sensorer i dina kläder. I stället för att höra en röst som säger vilken back man ska plocka ur, så kanske man känner ett litet tryck i höger eller vänster axel från sina kläder vart man ska röra sig, hur hårt man ska skruva en mutter, och så vidare. Det blir mycket mer integrerade lösningar än vad vi har i dag. It är inte längre bara en datorskärm, en telefon eller platta – det kommer att finnas överallt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.