Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

EU:s tidigare handelskommissionär Cecilia Malmström tillsammans med Vietnams handelsminister Tran Tuan Anh vid ett möte i Hanoi i somras. Arkivbild. Bild: AP/TT
EU:s tidigare handelskommissionär Cecilia Malmström tillsammans med Vietnams handelsminister Tran Tuan Anh vid ett möte i Hanoi i somras. Arkivbild. Bild: AP/TT

Ja till handelsavtal med Vietnam

Javisst, säger EU-parlamentet till ett nytt handelsavtal med Vietnam.
Grannen Kambodja riskerar samtidigt att bli av med delar av sin tullfrihet till EU. H&M kommer nu att utvärdera sina affärer i landet.

Det nya Vietnamavtalet blev i praktiken klart redan hösten 2018 under EU:s dåvarande handelskommissionär Cecilia Malmström. Bland annat lyfts tullarna helt på 65 procent av EU:s export till Vietnam, medan man på övriga varor gradvis kommer att öppna upp under de närmaste tio åren.

På onsdagen fick avtalet godkänt av EU-parlamentet med god marginal, 401 röster mot 192. Samtliga svenska ledamöter utom V och MP tillhörde ja-sidan.

– Det här innebär fina möjligheter för de cirka 600 företag från Malmö i söder till Vilhelmina i norr som exporterar dit, men också en stor potential för alla dem som importerar från Vietnam. Det här är bra för svenska företag och europeisk konkurrenskraft, sade Jörgen Warborn (M) när ledamöterna debatterade avtalet i tisdags.

Hård kritik

Samtidigt finns också rejält med kritik. En rad tveksamheter finns kring hur kommunistregimen i Vietnam egentligen sköter sig när det gäller människorättsfrågor, miljöskydd och arbetsrätt.

– Vi belönar ett land som ägnar sig åt illegalt fiske och skogsavverkning, sade belgiska miljöpartisten Saskia Bricmont i tisdagsdebatten.

Avtalsanhängarna anser dock att man genom avtalet får större chans att påverka Vietnam i rätt riktning.

– Låt oss inte göra de reformatörer och frihetskämpar besvikna, som vill se en större närvaro från EU. Vi bör ta varje chans att göra de här avtalen till plattformar för frihet och demokrati, sade svenska Karin Karlsbro (L) i debatten.

H&M utvärderar Kambodjatull

För Vietnams grannland Kambodja är handelsläget med EU desto tuffare. Efter varningar i flera år föreslår EU-kommissionen nu formellt att Kambodja ska förlora sin tullfria export av vissa varor, på grund av sitt agerande på människorättssidan. Om inte EU-länderna har något emot det kommer Kambodjas tullfrihet för bland annat tyger, skor och socker att försvinna från augusti i år.

H&M, som köpt kläder från Kambodja sedan 1990-talet, ska nu inleda en fördjupad utvärdering av hur EU:s beslut kommer att påverka affärs- och produktionsstrategin i Kambodja, skriver klädkedjan i ett pressmeddelande.

"Vi har haft konsultationer med regeringen om arbetsrätt och föreningsfrihet och även uttryckt oro för situationen för mänskliga rättigheter", tillägger H&M i uttalandet.

Wiktor Nummelin/TT

EU:s handelsavtal med Vietnam innebär att 65 procent av EU:s export till Vietnam och 71 procent av den vietnamesiska exporten till EU kommer att bli tullfri direkt. För vissa EU-varor, exempelvis bilar, motorcyklar, mediciner, viner, kyckling och fläsk, kommer tullarna att fasas ut under en tioårsperiod. För vissa av de tullfria vietnamesiska varorna, som ris, kyckling och ägg, finns samtidigt fortsatta mängdbegränsningar.

Avtalet öppnar även för EU-företag att erbjuda tjänster inom sjötransporter och miljö-, post-, bank- och försäkringssektorn i Vietnam. Dessutom kan EU-företag bjuda på offentliga upphandlingar med vietnamesiska myndigheter och statsägda företag samt i städerna Hanoi och Ho Chi Minh-staden.

I avtalet ingår bindande krav på miljö-, arbets- och människorättssidan. Bland annat måste Vietnam följa Parisavtalet.

Innan handelsavtalet träder i kraft krävs att EU-länderna i ministerrådet också ger ett formellt sista godkännande. Parallellt finns även ett investeringsskyddsavtal som måste godkännas enskilt av samtliga EU-länders parlament.

Källa: EU-parlamentet.