Volvo startar serieproduktion av tunga lastbilar med elektrisk drivning FM FX. Montering av hytt.
Volvo startar serieproduktion av tunga lastbilar med elektrisk drivning FM FX. Montering av hytt. Bild: Thomas Johansson

Jätteorder för Volvo – 1000 elektriska lastbilar

Volvo Lastvagnar har fått en jätteorder på 1 000 elektriska lastbilar till leverantörskedjan Holcim.

ANNONS
|

Volvo Lastvagnar har undertecknat en avsiktsförklaring om att sälja 1 000 elektriska lastbilar fram till 2030 till Holcim, världens största leverantör av byggmaterial.

Det är den största kommersiella affären någonsin för ellastbilar för AB Volvo.

– Långsiktigt samarbete och ett starkt engagemang för att verkligen vilja göra skillnad är avgörande för att uppnå stora CO2-minskningar. Jag är väldigt stolt över det samarbete vi har med Holcim, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef AB Volvo.

De första 130 tunga, eldrivna lastbilarna, av modellen Volvo FH och Volvo FM, kommer att levereras till bland annat Frankrike, Tyskland, Schweiz och Storbritannien under det fjärde kvartalet 2023 och under hela nästa år.

ANNONS

Avtalet är ett resultat av ett bredare samarbete mellan Holcim och Volvokoncernen.

Den nya storordern kommer inte att innebära nyanställningar till Volvo Lastvagnar i Tuve.

– Vi kommer att ha bra kapacitet i Tuve för den här orden som löper fram till 2030. Slår man ut det under åren 2025 till 2030 innebär det 145 lastbilar per år och detta kommer vi att klara med befintlig besättning, säger Claes Eliasson, kommunikationschef för AB Volvo.

Volvo går inte ut med värdet på den nya storordern.

– Vi kommunicerar inte värdet på enskilda order, säger han.

Genom att ersätta 1 000 befintliga Volvo FH diesellastbilar med eldrivna Volvo FH som använder grön el på en typisk sträcka, kan upp till 50 000 ton CO2 sparas varje år.

LÄS MER:Så mycket tjänar vd:arna för Göteborgs börsbolag

LÄS MER:Volvoanställda protesterar mot arbetstider: ”Skitavtal”

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS