Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Thomas Borgen, Danske Banks vd, avgår. Arkivbild.

Jätteböter hotar Danske Bank

Danske Banks penningtvätthärva i Estland, med misstänkta transaktioner för 2 100 miljarder kronor, tvingar vd:n Thomas Borgen att avgå – men härvan är långt ifrån färdigutredd. Det kan sluta med gigantiska böter, varnar analytiker.

- Vi har sett tidigare hur penningtvätt kan leda till väldigt stora böter för banker, på uppåt 80 miljarder kronor. Och i det här fallet, när det handlar om en enormt stor härva, kan självklart böterna bli väldigt stora också, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas, till TT.

Aktien faller

På Köpenhamnsbörsen, där Danske Banks aktie redan förlorat en tredjedel av sitt värde sedan årsskiftet, är oron påtaglig. Aktien faller med cirka fem procent.

De misstänkta affärerna utreds redan av myndigheter i Danmark och Estland. Utredningar pågår även i USA, enligt tidningen The Wall Street Journal, vilket innebär ett hot om jätteböter och strypt tillgång på dollar.

- I USA kan det handla om att sanktionerade personer eller företag har använt banken, och har transaktionen gjorts i amerikanska dollar kan USA:s myndigheter tycka att de har rätt att lägga sig i detta, säger Andreas Håkansson.

Transaktionerna som står i fokus för utredningar hanterades av en filial i Tallinn, som Danske Bank tog över i samband med förvärvet av finländska Sampo Bank i slutet av 2006. Filialens portfölj av utländska kunder, främst ryska, avvecklades först 2015.

Rentvådd vd avgår

På en presskonferens, där en 80-sidig rapport från advokatbyrån Bruun & Hjejle om de misstänkta affärerna presenteras, förklarar Danske Banks styrelseordförande Ole Andersen att över hundra anställda och chefer har utretts, varav de flesta nu har lämnat banken.

Han tillägger att banken har gjort 42 anmälningar till myndigheter och åtta polisanmälningar mot före detta anställda i Estland.

Danske Banks vd Thomas Borgen rentvås i rapporten. Han ska enligt rapporten inte ha brutit mot något regelverk. Trots det väljer han att avgå.

Totalt visar rapporten att filialen i Tallinn hade cirka 10 000 utländska kunder, som under perioden 2007–2015 genomförde 7,5 miljoner transaktioner. Tillsammans med cirka två miljoner andra utländska transaktioner som granskats av utredarna innebär det en samlad transaktionsvolym på 200 miljarder euro (cirka 2 100 miljarder kronor).

Tusentals kunder med riskbeteende

Utredningen har hittills hittat cirka 6 200 kunder med riskbeteende, varav de flesta kan ha ägnat sig åt penningtvätt.

"Sammanlagt räknar vi med att en betydande andel av betalningarna är misstänkta", skriver Danske Bank.

- Det är en betydligt större affär än vi trodde, säger Andreas Håkansson.

Han konstaterar att Danske Bank nu säger sig fortsätta utreda misstänkta transaktioner och hittills bara hunnit gå igenom ungefär hälften av de misstänkta kundernas affärer med banken.

- Vi vet ju inte hur mycket som faktiskt har tvättats, och inte vilka regler som har brutits. Därför är det väldigt svårt att ta ställning till hur stora potentiella böterna kan bli, säger han.

Enligt den danska tidningen Berlingske Business ska det röra sig om misstänkta transaktioner för minst 53 miljarder danska kronor.