Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jämställdhet lönar sig på aktiemarknaden

Jämställda bolag är mer lönsamma och presterar bättre på börsen än andra bolag. GP Ekonomi & Karriär reder ut hur ditt sparande kan bli mer jämställt.

Visste du att majoriteten av svenskarna som investerar i aktier är män? Nästan 70 procent av aktieägarna är män. Det ville Sandra Bourbon ändra på. Sedan ett par år tillbaka bloggar hon under namnet Framtidsfeministen. Hon vill locka fler kvinnor att engagera sig och driver också en aktieportfölj där hon bara investerar i jämställda bolag.

– När jag pluggade var vi bara tio procent kvinnor i min klass, men vi bedömdes som alla andra och jag kände att vi hade samma möjligheter. Jag funderade inte så mycket på det. Några år senare, när jag jobbade på ett mindre bolag som blev uppköpt av ett större fick jag se organisationsschemat och upptäckte att det bara satt 16 procent kvinnor i ledande positioner. Jag insåg att jag kanske inte hade samma möjligheter ändå och ville gå till botten med varför så få kvinnor var ledare, säger Sandra Bourbon.

Hon hittade forskning som visade att kvinnor var minst lika bra chefer som män. Det visade sig dessutom att jämställda bolag är mer lönsamma och presterar bättre på börsen än icke jämställda bolag. Även kvinnliga hedgefondförvaltare presterar bättre än sina manliga kollegor.

Kvinnorna utmärkte sig också bland investerarna. Kvinnor är i regel mer riskmedvetna än männen, men får samtidigt högre avkastning på sina aktier. Sandra Bourbons egen aktieportfölj har slagit index år efter år.

– När vi väljer ut akties så är vi bättre på det än männen. Vi behåller bolagen längre och sparar mer långsiktigt. Jag tycker att fler kvinnor borde äga aktier. Dels för att få avkastning på sina pengar, men också för att ägande är makt. Äger man bolag kan man sätta press på ledningen att jobba med jämställdhet, säger Sandra Bourbon.

För att hitta de jämställda bolagen använder hon sig själv av bland annat Allbrights gröna lista. De mäter regelbundet hur jämställda Stockholmsbörsens olika bolag är. I dagsläget finns 39 bolag med på den listan. Nästa steg är sedan att titta på bolagens verksamheter och bedöma hur troligt det är att de kommer att växa. Precis som många andra aktiesparare ser Sandra Bourbon också till att sprida riskerna genom att investera i flera olika branscher.

– Det är inte svårt att spara i aktier! Förr var man tvungen att ha jättemycket pengar och gå till banken, men i dag kan du göra allt själv. Det räcker gott med 200 spänn. Om man tycker det är roligt kan man bygga vidare utifrån det. Om man sparar tio procent av sin lön kan man ha en miljon efter 15 år, säger

Sandra Bourbon. En annan som också vill uppmuntra fler kvinnor att investera i aktier är Anna Svahn. Hon driver investerarnätverket Feminvest och Facebookgruppen Economista som båda syftar till att stötta, tipsa och hjälpa människor i sitt sparande. Att det fortfarande är så pass få kvinnor som investerar i aktier tror hon hänger ihop med samhällsstrukturer från en svunnen tid.

– Vi kommer från ett samhälle där män jobbade och kvinnor var hemma. Då skulle kvinnorna inte ens ha hand om pengar. Pengar var en mansfråga. Det känns jättekul att få vara med nu och faktiskt göra skillnad. Fler och fler kvinnor blir ekonomiskt självständiga och  ekonomiskt oberoende, säger Anna Svahn.

Googlar man börsmäklare får man fortfarande med största sannolikhet upp en bild av en man i kostym och backslick bakom ett gäng dataskärmar, men Anna Svahn hoppas och tror att den bilden är på väg bort. Hennes eget intresse väcktes när hon studerade ekonomi.

– Jag hade ett heltidsjobb samtidigt som jag pluggade och hade noll minuter att göra av med pengarna. De satt på ett sparkonto och det kändes lite tråkigt. Jag blev blixtförälskad i börsen! Jag kommer inte från en familj där man pratade aktier och investeringar, det var ett intresse som jag själv fick, säger Anna Svahn.

När det gäller de största aktieinnehaven är kvinnor och män ganska lika. Bland de tio vanligaste aktierna återfinns exempelvis H&M och Ericsson i bägge portföljerna. Men kvinnorna investerar i högre grad efter hållbara och etiska värderingar.

– Det är väldigt intressant, tycker jag. Om vi får in fler kvinnor kan det bli ännu mer press på de här frågorna. Kvinnligt ägande leder alltså till en mer hållbar värld, säger Anna Svahn.

Ingela Gabrielsson är privatekonom på Nordea. Hon tipsar också om Allbrights lista. Andra sätt att kartlägga jämställdheten är att bläddra i årsredovisningar eller helt sonika ringa bolaget och fråga. För den som investerar i fonder är Fondkollen också ett alternativ.

– Men att investera i jämställda fonder är lite svårare än att hitta jämställda aktiebolag. Det finns många fonder som säger sig vara ansvarsfulla och hållbara, men då har man inte alltid tagit in jämställdheten. Man får se upp! I dagsläget finns ingen renodlad jämställdhetsfond, säger Ingela Gabrielsson.

Hon tycker att det är positivt att Framtidsfeministen, Feminvest, Economista och andra aktörer visar framfötterna och sätter ljus på frågorna.

– Det är fantastiskt att se alla duktiga och intresserade kvinnor med vilja att investera på ett bra sätt. Då blir möjligheterna att påverka större, säger Ingela Gabrielsson.

– En annan sak som jag tycker är viktig, som det pratas för lite om, är att spara jämställt i sin relation. Om man har olika stora inkomster måste man balansera det mot utgifterna. Annars är risken att den ena parten aldrig har pengar och den andra alltid har det. Det måste man försöka undvika.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi