Jämförelse: Stor skillnad på maten i färdiga kassar

Torskrygg eller korv- och linssoppa? Det är stor skillnad på vilken mat du får hem i de färdiga kassarna. Men ur näringssynpunkt är alla alternativ ganska bra, tycker vår expert.

ANNONS
|

GP:s konsumentredaktion har tagit hem kassar från fyra olika leverantörer, med ingredienser och recept till fem middagar vardera. Priset varierade mellan 637 och 925 kronor.

Vi bad Frode Slinde, docent i klinisk nutrition och studierektor för dietistprogrammet i Göteborg, att granska matleveranserna åt oss. Han är överlag positiv, men konstaterar samtidigt att "man får vad man betalar för".

- Alla menyerna är likadant upplagda. Det är två kötträtter, en fisk, en kyckling och en vegetarisk. Skillnaden är att de dyrare kassarna har mer rena råvaror.

ANNONS

Konkret innebär det att Middagsfrid, som är dyrast, skickar lammfärs och en stor andel ekologiska grönsaker medan Mat.se, som är billigast, levererar falukorv och ett mindre antal ekovaror. I rättvisans namn fick vi också färsk torskfilé från den sistnämnda firman.

Alla kassar innehåller rejäla mängder grönsaker. Frode Slinde startar Excel-programmet i datorn och räknar ut mängden grönt per portion. Det blir drygt två hekto i samtliga fall.

- Rekommendationen är att vi ska äta 500 gram frukt och grönt per dag. Samtidigt visar undersökningar att bara två av tio svenskar uppnår det målet. De här menyerna bidrar på ett bra sätt till att få folk att äta mer grönsaker. Varorna ser fräscha ut, det är mycket svenska produkter.

- Det kan också vara ett sätt att få nya idéer och ny inspiration i matlagningen, tillägger han.

Ser du några nackdelar?

- Man kanske kunde önska sig en fiskrätt till per vecka.

Blir du själv lockad att abonnera?

ANNONS

- Nej, faktiskt inte. Jag är norrman och vi äter bara ett lagat mål om dagen, för min del blir det på lunchrestaurang, svarar Frode Slinde.

Kassarna är i de flesta fall noggrant planerade och alla råvaror går åt – ofta ingår samma ingrediens i ett par olika rätter. Undantaget är Mat.se där en del blir över; vi får ett helt kilo turkisk yoghurt och en två hektos pepparrot fastän recepten bara innehåller tre deciliter yoghurt och en matsked pepparrot.

De flesta leverantörer förutsätter att du har ett antal ingredienser hemma. Det handlar om basvaror som smör, ris och pasta men också om produkter som chiliflingor och risvinäger. Har du otur kan det krävas en extra tur till butiken fastän du har fått kassen hemkörd till din dörr.

När det gäller tillagning har firmorna olika profil. Mathem blandar snabba recept (chiligryta, 20 minuter) med mer tidskrävande (pepparstekt fläskfilé med krämig svamp, 50 minuter). Linas gör ungefär likadant: ena dagen en lättlagad kassler, andra dagen en "tuff" marockansk köttgryta. Hos Middagsfrid har de flesta rätter en angiven tillagningstid runt 40 minuter. Mat.se har enkla recept med få ingredienser och tider på 20-30 minuter.

ANNONS

Blir det tillräckligt med mat? Vi provlagade inte, men mängden fisk eller kött låg i regel mellan 115 och 150 gram per person, samma som i många andra recept. Det finns dock användare som anser att matkassarna inte är nog för fyra fullvuxna personer utan passar bäst för barnfamiljer.

Tre av de fem rätterna i Linas matkasse gav mellan 505 och 515 kilokalorier (kcal) per portion, strax över den nedre gränsen för vad som rekommenderas för vuxna. Som en jämförelse ger barnens köttbullemeny på Ikea 548 kcal. Övriga firmor anger inte antalet kalorier.

I vilket fall lär det sällan bli mycket över. Den som brukar ta middagsresterna som lunch nästa dag får fundera på en annan lösning.

Frode Slinde, å sin sida, tycker det är bra med begränsade mängder mat.

- Då kan man få en känsla för vad som är en rimlig portion om man har tappat den känslan, säger han.

JÄMFÖRELSEN

ANNONS

Linas matkasse original

Pris: 799 kronor

Pris per portion: 39:95

På menyn: Örtkyckling, kassler, tofuwok, marockansk köttgryta, torskrygg

Antal ekovaror: 6 av 35

Mängd grönsaker (exkl potatis) per portion: 206 gram

Ingredienser per rätt, genomsnitt: 13,6 st

Expertens kommentar: Ser välbalanserat ut. Pluspoäng för fullkornscouscous. Svenskt kött men fisken är "producerad" i Holland. En del lättlagat, en del tar längre tid. Bra att vi får kaloriuppgifter.

Mat.se vardagsmeny

ANNONS

Pris: 637 kronor

Pris per portion: 31:85

På menyn: Quinoasallad, bacon- och ädelostpasta, stekt fisk, korv- och linssoppa, ugnskyckling

Antal ekovaror: 4 av 26

Mängd grönsaker (exkl potatis) per portion: 206 gram

Ingredienser per rätt, genomsnitt: 6,2 st

Expertens kommentar: Här var det grova grejer. Massor av lök, inget finlir, falukorv i stället för rent kött. Bra med quinoa och röda linser. De kunde ha valt magrare grädde. En del av ingredienserna blir över.

SPLASH: Bacon, linser, massor av lök

Mathem – Tastelines matkasse

Pris: 799 kronor

ANNONS

Pris per portion: 39:95

På menyn: Teriyakilax, chiligryta, fläskfilé, vårrullar, kyckling i ugn

Antal ekovaror: 3 av 32

Mängd grönsaker (exkl potatis) per portion: 240 gram

Ingredienser per rätt, genomsnitt: 14,8 st

Expertens kommentar: Inget fullkorn, inte mycket fibrer utom i jordnötterna. Bra med fisk och grönt. Mango och apelsin är ingredienser som sticker ut. Avokadon känns ätmogen.

Middagsfrid stora matkassen

Pris: 925 kronor

Pris per portion: 46:25

På menyn: Lammfrikadeller, lax, kycklingragu, masalagryta, fläskfilé

ANNONS

Antal ekovaror: 10 av 27

Mängd grönsaker (exkl potatis) per portion: 216 gram

Ingredienser per rätt, genomsnitt: 12,4 st

Expertens kommentar: Rena råvaror. Bra med gräddfil i stället för grädde i laxsåsen. Pluspoäng för solroskärnor i indiska grytan, fröer är nyttiga. Smart planerat – många råvaror används till två rätter.

FAKTA: Jämförelsen

De angivna priserna är företagens ordinarie pris, utan välkomstrabatter. Mat.se har inget fast pris, priset är det vi betalade för den veckans varor.

Kassarna leverererades 19-22 februari.

Antalet ingredienser är de som anges i leverantörens recept, exklusive salt och svartpeppar.

ANNONS