Jämställdhet lönar sig på aktiemarknaden

Jämställda bolag är mer lönsamma och presterar bättre på börsen än andra bolag. GP Ekonomi & Karriär reder ut hur ditt sparande kan bli mer jämställt.

ANNONS
|

Visste du att majoriteten avsvenskarna som investerar i aktierär män? Nästan 70 procent avaktieägarnaär män. Det ville SandraBourbon ändra på. Sedan ettpar år tillbaka bloggar hon undernamnet Framtidsfeministen. Honvill locka fler kvinnor att engagerasig och driver också en aktieportföljdär hon bara investerar i jämställdabolag.

– När jag pluggade var vi bara tioprocent kvinnor i min klass, men vibedömdes som alla andra och jagkände att vi hade samma möjligheter.Jag funderade inte så mycketpå det. Några år senare, när jag jobbadepå ett mindre bolag som blevuppköpt av ett större fick jag se organisationsschematoch upptäckteatt det bara satt 16 procent kvinnori ledande positioner. Jag insåg att jagkanske inte hade samma möjligheterändå och ville gå till botten medvarför så få kvinnor var ledare, sägerSandra Bourbon.

ANNONS

Hon hittade forskning som visadeatt kvinnor var minst lika bra chefersom män. Det visade sig dessutomatt jämställda bolag är merlönsamma och presterar bättre påbörsen än icke jämställda bolag.Även kvinnliga hedgefondförvaltarepresterar bättre än sina manligakollegor.

Kvinnorna utmärkte sig ocksåbland investerarna. Kvinnor är i regelmer riskmedvetna än männen,men får samtidigt högre avkastningpå sina aktier. Sandra Bourbonsegen aktieportfölj har slagit index år efter år.

– När vi väljer ut akties så är vibättre på det än männen. Vi behållerbolagen längre och sparar merlångsiktigt. Jag tycker att fler kvinnorborde äga aktier. Dels för attfå avkastning på sina pengar, menockså för att ägande är makt. Ägerman bolag kan man sätta press påledningen att jobba med jämställdhet,säger Sandra Bourbon.

För att hitta de jämställda bolagenanvänder hon sig själv av blandannat Allbrights gröna lista. Demäter regelbundet hur jämställdaStockholmsbörsens olika bolagär. I dagsläget finns 39 bolag medpå den listan. Nästa steg är sedanatt titta på bolagens verksamheteroch bedöma hur troligt det är attde kommer att växa. Precis sommånga andra aktiesparare ser SandraBourbon också till att spridariskerna genom att investera i fleraolika branscher.

– Det är inte svårt att spara i aktier!Förr var man tvungen att hajättemycket pengar och gå till banken,men i dag kan du göra allt själv.Det räcker gott med 200 spänn. Omman tycker det är roligt kan manbygga vidare utifrån det. Om mansparar tio procent av sin lön kanman ha en miljon efter 15 år, säger

ANNONS

Sandra Bourbon.En annan som också vill uppmuntrafler kvinnor att investera iaktier är Anna Svahn. Hon driverinvesterarnätverketFeminvest ochFacebookgruppen Economista sombåda syftar till att stötta, tipsa ochhjälpa människor i sitt sparande. Attdet fortfarande är så pass få kvinnorsom investerar i aktier tror honhänger ihop med samhällsstrukturerfrån en svunnen tid.

– Vi kommer från ett samhälledär män jobbade och kvinnor varhemma. Då skulle kvinnorna inteens ha hand om pengar. Pengarvar en mansfråga. Det känns jättekulatt få vara med nu och faktisktgöra skillnad. Fler och fler kvinnor blir ekonomiskt självständiga och ekonomiskt oberoende, säger AnnaSvahn.

Googlar man börsmäklare fårman fortfarande med störstasannolikhetupp en bild av en mani kostym och backslick bakom ettgäng dataskärmar, men Anna Svahnhoppas och tror att den bilden ärpå väg bort.Hennes eget intresse väcktes närhon studerade ekonomi.

– Jag hade ett heltidsjobb samtidigtsom jag pluggade och hade nollminuter att göra av med pengarna.De satt på ett sparkonto och detkändes lite tråkigt. Jag blev blixtförälskadi börsen! Jag kommerinte från en familj där man pratadeaktier och investeringar, det var ettintresse som jag själv fick, sägerAnna Svahn.

När det gäller de största aktieinnehavenär kvinnor och män ganskalika. Bland de tio vanligaste aktiernaåterfinns exempelvis H&Moch Ericsson i bägge portföljerna.Men kvinnorna investerar i högregrad efter hållbara och etiska värderingar.

ANNONS

– Det är väldigt intressant, tyckerjag. Om vi får in fler kvinnor kandet bli ännu mer press på de här frågorna.Kvinnligt ägande leder alltsåtill en mer hållbar värld, säger AnnaSvahn.

Ingela Gabrielsson är privatekonompå Nordea. Hon tipsarockså om Allbrights lista. Andrasätt att kartlägga jämställdheten äratt bläddra i årsredovisningar ellerhelt sonika ringa bolaget och fråga.För den som investerar i fonder ärFondkollen också ett alternativ.

– Men att investera i jämställdafonder är lite svårare än att hitta jämställdaaktiebolag. Det finns mångafonder som säger sig vara ansvarsfullaoch hållbara, men då har maninte alltid tagit in jämställdheten.Man får se upp! I dagsläget finnsingen renodlad jämställdhetsfond,säger Ingela Gabrielsson.

Hon tycker att det är positivt attFramtidsfeministen, Feminvest,Economista och andra aktörer visarframfötterna och sätter ljus påfrågorna.

– Det är fantastiskt att se alla duktigaoch intresserade kvinnor medvilja att investera på ett bra sätt. Dåblir möjligheterna att påverka större,säger Ingela Gabrielsson.

– En annan sak som jag tycker ärviktig, som det pratas för lite om,är att spara jämställt i sin relation.Om man har olika stora inkomstermåste man balansera det mot utgifterna.Annars är risken att denena parten aldrig har pengar ochden andra alltid har det. Det måsteman försöka undvika.

Fakta: Tips förovana aktiesparare

■■ Hitta din egen investeringsstil –prova dig fram! Köp en aktie och sehur det känns. Ett nybörjartips är attinvestera i ett bolag du själv är kundhos, kanske jobbar för eller som brinnerför samma sak som du.

■■ Investera aldrig mer än vad du harråd att förlora. Bolaget kan gåi konkurs.Att spara i aktier medför alltiden risk. Behöver du pengarna i närtidär det bättre att välja andra sparformer.Du m.ste vara beredd påattklara dig utan pengarna i ungefär sju år om börsen skulle gåner ordentligt.

■■ Kom i gång! Det är det viktigaste.Det svåraste är att börja.

■■ Vill du inte själv välja aktierfinns det flera aktiefonder. PåFondkollen.se går det lätt att jämföra.

När det kommer till avgiften är 0,2procent ganska lagom för en Sverigeindexaktiefondoch 0,4 procent omdet är en global indexaktiefond. Omavgiften är högre ska du ocksåkontrolleraatt fonden presterar bättre.

Tips för mervana aktiesparare

■■ Skaffa en investeringsstrategi. Intebara när och vad du ska köpa – utanäven när du ska sälja.

■■ Koppla bort känslorna. Om du väljerbolag påkänsla blir det omöjligtatt följa upp dina beslut i efterhand.

■■ Skriv ner vad du gör, utmana digsjälv och bli lite bättre hela tiden. Läsmycket och sluta aldrig vara nyfiken.

ANNONS