Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ivanka Trump och hennes make Jared Kushner under en middag med Kinas president Xi Jinping i april.

Ivanka Trumps Kinaaffärer höljda i dunkel

Att huvuddelen av kläderna från Ivanka Trumps varumärke kommer från Kina är ingen hemlighet. Men affärerna är höljda i dunkel. I handelskedjan finns två möjliga "röda flaggor", enligt nyhetsbyrån AP:s genomgång.

Den amerikanska presidentdottern och rådgivaren Ivanka Trump går emot sin pappas rekommendationer. Donald Trump uppmanar till att "köpa amerikanskt och anställa amerikanskt".

Men enligt siffror från amerikanska tullmyndigheter importerades över 50 ton skor, väskor och kläder med Ivanka Trumps varumärke bara vid tiden för pappans installationstal i januari.

Uppgifter tas bort

AP har försökt gå igenom Ivanka Trumps Kinaaffärer. Men offentlig information om företag som importerar hennes varor till USA har blivit svårare att få tag i sedan hon började jobba i Vita huset. 90 procent av informationen som redovisar vilka företag som genomför hennes transporter har försvunnit.

I den data som finns tillgänglig hittar AP två potentiella "röda flaggor". Ett företag i östra Kina fick exportsubventioner för att skeppa tusentals Ivanka Trump-handväskor mellan mars 2016 och februari i år – något som kan bryta mot globala handelsregler, enligt experter.

Under 2013–2015 exporterades ton av kläder med hennes varumärke av ett företag som ägs av den kinesiska regeringen. Ivanka Trumps varumärke har förbundit sig att inte samarbeta med statligt ägda företag nu när hon är rådgivare i Vita huset. Det är oklart om varumärket fortfarande arbetar med företaget.

Trump: "Fuskare"

Abigail Klem, ordförande för IT operations LLC, som förvaltar Ivanka Trumps varumärke, säger att företaget inte har kontrakt med utländska statliga företag eller drar nytta av kinesiska subventioner. Hon vägrar lämna ut en lista med leverantörer.

Donald Trump har kallat företag som drar nytta av subventioner utomlands för "fuskare".