Italienska bankaktier faller hårt

En våg av oro sköljer över finansmarknaden sedan Italiens premiärminister Matteo Renzi meddelat att han avgår efter ett bakslag i en folkomröstning. Euron klarar sig relativt bra, men italienska bankaktier tar rejält med stryk.

ANNONS
|

Branschindex för bankaktier på Milanobörsen, som rasat med nästan 50 procent sedan januari i år, faller drygt 4 procent. Samtidigt stiger räntorna på italienska statspapper, som ett resultat av att förtroendet för Italiens betalningsförmåga har fått sig ännu en törn.

Men euron, som tappat 4 procent mot dollarn sedan Donald Trump oväntat vann presidentvalet i USA i november, återhämtar sig efter den lägsta noteringen på nästan två år och stiger.

Dämpad reaktion

Reaktionen dämpas av att folkomröstningsresultatet var väntat.

- Marknaden hade till 70 eller 80 procent redan tagit höjd för det här scenariot. Slutsatsen som många kommer att dra är att det kan bli en utdragen process i Italien och då kommer effekten att klinga av, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

ANNONS

Från Bryssel kommer samtidigt beröm till Matteo Renzis insatser för sitt land, trots förlusten i folkomröstningen och det påföljande avhoppet.

- Jag har fullt förtroende för att den italienska regeringen klarar av att hantera den här situationen. Italien är ett solitt land, säger EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici inför ett möte med eurozonens finansministrar.

Ordföranden för eurozonens finansministrar, Jeroen Dijsselbloem, tonar ned riskerna för en ny våg av krisstämning i Sydeuropa.

- Det här är en demokratisk process, det förändrar inte direkt den ekonomiska situationen i Italien eller med Italiens banker. De problem vi hade i går är samma problem som vi har i dag, säger han.

Tonar ned risken

Även Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble säger att risken för en ny eurokris inte är överhängande.

- De har sagt nej till en författningsändring och regeringschefen har avgått. Vi får se vad som händer. Men italienarna har röstat och det måste man acceptera. Vi hoppas att reformkursen fortsätter, säger han på väg in till samma möte som Moscovici.

ANNONS

- Italienarna har stor erfarenhet av sådana här situationer, tillägger han.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, har en mer pessimistisk syn på läget och påminner om att den politiska osäkerheten kan försvåra för krisdrabbade italienska banker att dra in nytt kapital som behövs för att de ska överleva.

- Det i sig kan utlösa en bankkris och i så fall har vi en bankkris i hela Europa, säger Bornold.

Och de italienska bankernas storlek och inflytande gör att andra EU-länder riskerar att smittas, varnar han.

ANNONS