Marknaden oroas av förslag som läckt ut från koalitionsförhandlingarna mellan det italienska anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega, med ledaren Matteo Salvini (bilden).
Marknaden oroas av förslag som läckt ut från koalitionsförhandlingarna mellan det italienska anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega, med ledaren Matteo Salvini (bilden).

Italiensk orosvåg på marknaden

Det drar en orosvåg över marknaden sedan en rad kontroversiella förslag läckt ut från regeringsförhandlingarna mellan Italiens två ledande partier. Italienska obligationsräntor lyfter, medan bankaktier och euron pressas.

ANNONS
|

Bland annat har det i regeringsförhandlingarna mellan populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) och främlingsfientliga Lega föreslagits en massiv skuldnedskrivning för Italien och skrotade sanktioner mot Ryssland, enligt ett 39-sidigt utkast till regeringsförklaring som nättidningen Huffington Post Italia tagit del av.

Samarbete med Moskva

Skuldlättnaden som föreslås skulle uppgå till 250 miljarder euro (cirka 2600 miljarder kronor). Förslaget går ut på att Europeiska centralbanken (ECB) skulle avstå från att kräva betalt för italienska obligationslån som centralbanken har köpt inom ramen för sitt stödköpsprogram.

De skrotade sanktionerna mot Ryssland skulle enligt utkastet öppna dörren för ett strategiskt samarbete med Moskva i Syrien eller Libyen.

ANNONS

Utkastet är daterat till den 14 maj och enligt de två partierna som är inblandade i regeringsförhandlingarna – den populistiska Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega – handlar det om en tidig version som sedan dess har ändrats på många punkter.

- Skuldnedskrivningen har aldrig funnits med i något officiellt utkast, säger Legas ekonomisk-politiska talesperson Claudio Borghi.

Han tillägger att det snarare handlar om att mjuka upp åtstramningskraven på Italien som följer på regelverket i EU:s stabilitetspaktgenom att inte räkna in de obligationer som ECB köpt när landets skuldkvot beräknas.

Vill stoppa pensionsreform

De båda partierna har i uttalanden även försäkrat att de inte avser att ifrågasätta samarbetet mellan euroländerna.

I utkastet finns ett förslag om att EU borde ta fram en ordnad procedur för hur det ska gå till ekonomiskt och juridiskt när medlemsländer lämnar valutasamarbetet EMU.

I det läckta utkastet föreslås även en omförhandling av Italiens EU-nota och att en reform av pensionssystemet i Italien som höjer pensionsåldern stoppas.

Ett annat kontroversiellt förslag i utkastet är att Italien vill att asylsökande som tar sig till Italien per automatik ska fördelas ut till andra EU-länder.

ANNONS
TT-Reuters

Bakgrund: Femstjärnerörelsen största partiet

Förhandlingarna om ett program för en regeringskoalition mellan främlingsfientliga Lega och anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) har pågått sedan förra veckan.

De drog igång på allvar sedan Italiens president Sergio Mattarella förlängt fristen för partierna att göra upp och den tidigare premiärministern Silvio Berlusconi gett grönt ljus för Lega att bilda regering utan att hans parti, Forza Italia, medverkar.

Det italienska anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) fick 32,6 procent av rösterna och blev därmed största parti i det italienska parlamentsvalet den 4 mars.

Näst störst blev främlingsfientliga Lega, som inför valet bytte namn från Lega Nord och fick 17,3 procent av rösterna. Lega tog därmed över ledartröjan för den italienska center-högeralliansen.

Silvio Berlusconi, ledare för högerpartiet Forza Italia, fick nöja sig med 14 procent av rösterna.

Demokratiska partiet (PD), som ledde en mitten-vänsterkoalition inför valet, tappade en stor andel av sitt väljarstöd och fick 18,7 procent av rösterna.

ANNONS