Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Grabbar på ett Microsoft-event.

IT-branschen är för grabbig

Kvinnor tror att de har sämre karriärmöjligheter inom IT än män. Kulturen är för grabbig och de tror inte att de skulle trivas.

Rapporten "Unga kvinnor och IT" har tagits fram av analys- och kommunikationsbyrån Insight Intelligence på upprag av IIS, Centric och Ericsson. 1000 kvinnor i Sverige mellan 16 och 30 år intervjuades genom Sifos riksrepresentativa webbpanel.

Var fjärde kvinna anser att den främsta anledningen till att så få kvinnor arbetar inom IT är att den är för grabbig, 26 procent, och var femte, 22 procent, svarar att de inte skulle trivas i en sådan mansdominerad miljö, 22.

Undersökningen och rapporten har tagits fram i samarbete med Ylva Ulfsdotter Eriksson, filosofie doktor i sociologi på Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

27 procent av kvinnorna tror att de har samma möjligheter som männen och endast sex procent tror att de har bättre förutsättningar.

- Många kvinnor känner sig inte välkomna. IT- och telekomsektorn har stor kompetensbrist och är tydligt mansdominerad. Kvinnor borde med andra ord vara hett eftertraktade. Det är oroande, säger Lukas O Berg, VD på Insight Intelligence.

Men undersökningen visar även att det finns möjlighet att vända utvecklingen. Den främsta anledningen till att så få kvinnor arbetar inom IT-branschen är enligt studien bristen på uppmuntran till tekniska intressen. Här kan skolan bli bättre på att främja kvinnors IT-intresse. Endast en dryg tiondel av kvinnorna svarar att de fått lära sig mycket om IT i skolan.

46 procent menar att en tidigare introduktion av IT i skolan skulle ha gjort dem mer intresserade av att arbeta i branschen.

Undersökningen genomfördes i maj 2015.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.