Många anställda som testat fyradagarsvecka upplever att balansen mellan arbetsliv och privatliv förbättrats.
Många anställda som testat fyradagarsvecka upplever att balansen mellan arbetsliv och privatliv förbättrats. Bild: Frank Augstein

Island testade fyradagarsvecka – produktiviteten förbättrades

Mindre stress, bättre hälsa och ökad produktivitet. Det är några av resultaten från världens största test av en kortare arbetsvecka på Island, rapporterar BBC. Nu har majoriteten av landets arbetskraft rätt till kortare arbetsvecka – för samma lön som innan.

ANNONS

Omkring 2500 anställda av Reykjaviks kommun och delar av landets regering gick från 40-timmarsveckor till 35- eller 36-timmarsveckor mellan 2015 och 2019 – utan lönesänkningar.

Kontor, förskolor, socialtjänsten och flera sjukhus deltog i den omfattande undersökningen.

En analys av resultatet visar nu att produktionen ökade på många arbetsplatser, och att den förblev oförändrad på andra.

LÄS MER:Så påverkade pandemin de med lägst och högst löner

Omförhandlade arbetsvillkor

Anställda berättar att de kände sig mindre stressade under den aktuella perioden och att balansen mellan arbetsliv och privatliv förbättrades. Andra vittnar om en bättre fysisk- och psykisk hälsa.

Den positiva analysen av undersökningen resulterade i att flera av landets fackföreningar omförhandlade anställdas arbetsvillkor. Nu har 86 procent av den isländska arbetskraften antingen börjat arbeta färre timmar för samma lön, eller kommer inom en snar framtid få rätten till det.

ANNONS

Ett antal liknande tester pågår just nu i bland annat Spanien och Nya Zeeland.

LÄS MER:Kortare arbetsdagar på sikt – men det löser inte krisen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS