Det syns förbättringar i stort sett var man tittar i resultat- och balansräkningen, och börskursen stiger på rapporten, skriver Torbjörn Isacson.
Det syns förbättringar i stort sett var man tittar i resultat- och balansräkningen, och börskursen stiger på rapporten, skriver Torbjörn Isacson.

Isacsson: Platzer, Balder, Wallenstam och Castellum kan alla vara på väg mot sämre tider

Platzer surfar vidare på senare års framgångar. Men coronakrisen slår hårt mot fastighetsbolagen, och det stundar nya tider. Fastighetsbolagen har länge levt i den bästa av världar med hög efterfrågan, stigande hyror, sänkta avkastningskrav på beståndet och rekordlåga kostnader för finansieringen. Mycket talar för att den tiden är över, skriver Torbjörn Isacson i en krönika.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Platzer redovisar rekordresultat för första kvartalet, det syns förbättringar i stort sett var man tittar i resultat- och balansräkningen, och börskursen stiger på rapporten. Det ser med andra ord ut som en fortsättning på det makalösa 2010-talet för fastighetsbolagen i Sverige och, inte minst, Göteborg. Alla de tre fastighetsbolag som varit börsnoterade hela 2010-talet kvalade in bland de fyra bästa aktierna för regionens storbolag under hela decenniet. I topp låg Erik Selins Balder med en uppgång på drygt 3 300 procent, följt av Wallenstam med 440 procent och Castellum med 265 procent.

Guldtiden kan vara slut

Och faktum är att Platzers resultat för det första kvartalet just är en fortsättning på de föregående rekordåren. Bolagets vd P-G Persson konstaterar att rekordkvartalet bland annat är en effekt av att hyror normalt betalas kvartalsvis i förskott.

ANNONS

Då var det nya coronaviruset fortfarande ett okänt begrepp i Europa.

Fastighetsbolagen har länge levt i den bästa av världar med hög efterfrågan, stigande hyror, sänkta avkastningskrav på beståndet och rekordlåga kostnader för finansieringen. Mycket talar för att den tiden är över.

GP konstaterade redan i samband med texten om 2010-talets börsvinnare att fastighetsbolagen lär drabbas av en vikande konjunktur, som slår mot hyresgäster. Då var det nya coronaviruset fortfarande ett okänt begrepp i Europa.

Värst för bolag som har handel som hyresgäster

Riktigt illa är det för bolag som hyr ut mycket till handel. Samtidigt som Platzer presenterade rekordresultat på torsdagsmorgonen så kom Atrium Ljungberg med en rapport som visade att bolaget tvingades skriva ned värdena på fastighetsbeståndet med 1,5 miljarder kronor. Samma morgon ansökte den sedan tidigare problemfyllda klädkedjan MQ om konkurs. Storbolag som H&M vill ha kraftigt sänkta hyror när deras intäkter nu sjunker, och fastighetsägare vittnar om aggressiva brev från hyresgäster som inte vill betala vad som överenskommits. Alternativet är ibland också konkurs, och tomma lokaler.

Åtskilliga verksamheter kopplade till resor och nöjen, som hotell, konferensanläggningar och restauranger, kommer inte att nå upp till tidigare nivåer på ett bra tag.

Kontorsmarknaden kan förändras efter hemarbete

Förändrade arbetsmetoder, med för tillfället påtvingat hemarbete med digitala lösningar, kommer att slå mot kontorsmarknaden. Även om många vill kunna gå till en arbetsplats emellanåt, så finns det pengar att spara på dyra kontorsytor. I andra fall drar bolagen ner på personal.

ANNONS

De tilltagande bekymren har ett tag synts tydligt hos bygg- och projektutvecklaren Serneke, som rasat kraftigt på börsen och handlas på bottennivåer.

Fastighetsaktörer som vuxit aggressivt till hög risk får nu se hur långivarna på både obligations- och banksidan drar öronen åt sig. Tidigare uppskrivningar av fastighetsvärden kommer, precis som i torsdagens fall med Atrium Ljungberg, att vändas i motsatsen.

De tilltagande bekymren har ett tag synts tydligt hos bygg- och projektutvecklaren Serneke, som rasat kraftigt på börsen och handlas på bottennivåer. Efter det starka 2010-talet har de senaste månaderna varit tuffare även för fastighetsbolagen på aktiemarknaden. Från årsskiftet och fram till torsdagsmorgonens rapport hade Platzer tappat 38 procent av sitt börsvärde. Castellum har gått ner med 27 procent, Balder med 14 och Wallenstam med 13.

Platzers P-G Persson konstaterar att han är oerhört tacksam för att bolaget går in i krisen med bland annat hög och stabil överskottsgrad, hög andel bankbelåning och starka huvudägare. Castellum är från början sprunget ur 1990-talets bank- och finanskris, och huvudägarna i både Balder och Wallenstam vet den hårda vägen hur det är att svettas sig igenom en fastighetskris. Den här gången är de bättre förberedda.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS