Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenskarnas förmögenhet krymper när börserna backar. Arkivbild.

Is i magen för de svenska spararna

Stockholmsbörsen faller, i spåren av börsrasen i USA och Asien. För spararna gäller det att ha is i magen, anser experter.

Stockholmsbörsen tappar, dock inte lika mycket som börserna i USA dagen innan och de ledande Asienbörserna.

Joakim Bornold, sparekonom vid Nordnet, tycker att den bästa reaktionen för svenska aktiesparare är att ta det lugnt.

- Det känns alltid lika dramatiskt när de här dagarna kommer på börsen, men det är så det fungerar. Det måste man ha i beräkning i sin portfölj, säger han och tillägger:

- Det man ska göra är att ha en risknivå som man är nöjd med och där man klarar av sådana här dagar. Det är svårt att hitta en tajming här och tjäna pengar.

Kan sälja lite

Avgörande för fondsparare i det här läget är om man har gått och varit orolig en längre tid för om man har för mycket aktier i sitt sparande, enligt Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium

- Då kan man sälja 20 procent. Det brukar vara en bra andel. Om det går ner känner man sig lugnare för att man har gjort någonting, men om det studsar upp blir man lättad över att man inte sålt allt, säger han.

Alla marknader som betraktas som osäkra eller okända faller mer, påpekar han.

Hack i kurvan

Det är viktigt att komma ihåg att de amerikanska och asiatiska börserna gått starkt under vintern och det är därför inte konstigt om det kommer en reaktion, säger Joakim Bornold. Även om det är en dramatisk nedgång är det inte särskilt dramatiskt för spararna.

- Om man sparar till sin pension är det här ett litet hack i kurvan som inte ens kommer att synas när det är dags att gå i pension.