Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump hotar med att lägga in sitt veto mot den nya budgeten. Därmed hotar stängning av statsapparaten. Arkivbild.

Irriterad Trump undertecknar budget

Det var ingen glad amerikansk president som meddelade att han av hänsyn till landets säkerhet har undertecknat det budgetförslag som kongressen klubbat igenom. Tidigare hade Donald Trump hotat med att lägga in sitt veto mot förslaget – med stängning av statsapparaten som följd.

- Jag kommer aldrig att underteckna ett sådant här lagförslag igen. Det är bara några timmar gammalt och ingen har läst det, sade Trump om det 2 000 sidor tjocka dokumentet som innehåller budgetposter till en kostnad av 1 300 miljarder dollar.

Det var under natten mot fredagen som senaten röstade igenom det breda budgetförslaget med siffrorna 65–32. Representanthuset hade innan dess sagt ja med rösterna 256–167.

Men Trump svarade i en morgontweet att han övervägde att lägga in sitt veto mot förslaget. Om han hade gjort allvar av sitt hot så skulle sannolikt den amerikanska statsapparaten ha stängts vid midnatt, natten mot lördagen lokal tid.

"Drömmarna" utan skydd

- Av hänsyn till landets säkerhet har jag undertecknat detta paket av förslag, förklarade Trump några timmar senare och underströk samtidigt att det är mycket som han är missnöjd med i budgeten.

Trumps missnöje är kopplat till frågan om hans vallöfte om en mur mot Mexiko.

Budgetförslaget presenterades sent i onsdags efter flera veckors förhandlande. Enligt nyhetskanalen CNN pågick överläggningar in i det sista där Demokraterna erbjöd 25 miljarder dollar i gränssäkerhet (det vill säga Mexikomuren ) mot en väg till medborgarskap för 1,8 miljoner unga papperslösa. Men Vita huset ville enbart förlänga det befintliga Daca-programmet med två och ett halvt år, så i slutändan stod "drömmarna" utan skydd och Trump med betydligt mindre – 1,6 miljarder dollar – för gränssäkerhet.

Men när han twittrade sitt vetohot motiverade Trump sitt övervägande med att budgeten inte innehåller något skydd för de cirka 800 000 unga papperslösa så kallade "drömmare" som finns i landet, Trump anklagade samtidigt Demokraterna för att drömmarna inte får något skydd och han skriver att budgeten inte innehåller tillräcklig finansiering för den gränsmur mot Mexiko som han anser att landet är i "desperat behov" av.

Försvaret största post

Annars var den stora frågan inför senatens omröstning republikanen Rand Paul inställning. Han hade hotat att dra ut på röstprocessen.

- Jag tycker att man borde läsa igenom lagförslagen innan vi röstar om dem. Jag har flitigt arbetat med det hela dagen och har kommit till sidan 600, sade han till Fox News.

Kentuckysenatorn Paul lyckades förra månaden orsaka en kort stängning av statsapparaten genom att vägra en snabb omröstning.

Den breda budgetöverenskommelsen motsvarar cirka 1,1 biljoner svenska kronor och lite mer än hälften av den summan är reserverat för försvarskostnader. Skrivningen innehåller även insatser mot opiatberoende och en uppmaning till stater och federala myndigheter att rapportera in mer data till landets system för bakgrundskontroller vid vapenköp.