Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Iphone X – mobil med inbyggt lärande

Artificiell intelligens, maskiner som lär sig, brukar vi förknippa med robotar och science fiction. Nu kommer det inbyggt i mobilen.

Det mest spännande med Apples nya toppmodell, Iphone X, är inte designen. Att skärmen går ut i kanterna, att också baksidan är av glas, att den saknar hemknapp och i stället har en knapp på sidan – det är saker vi länge sett på androidmobiler. Inte heller ansiktsigenkänning är nytt.

Mer än bara utseende

Men sättet Iphone X känner igen användarens ansikte på är nytt, och spännande. Mobilens chip har neuralt system, ett system som kan lära sig saker. Hittills när vi använt smarta appar som till exempel blir bättre på att känna igen våra röster ju mer vi pratar med dem har databearbetningen skett i molnet, på kraftfulla servrar någon annanstans.

På Iphone X kan lärandet ske inne i mobilen, utan att data skickas iväg ut på internet. Iphone X är också försedd med en 3D-kamera på fronten. Det gör det möjligt för användaren att identifiera sig med sitt ansikte. Enligt Apple ska det inte gå att lura mobilen vare sig med foton eller tredimensionella masker. Systemet lär sig hur ditt utseende förändras över tid och kan hantera frisyrbyten och nya glasögon.

Ansiktsigenkänningen ska fungera med betalsystemet Apple pay, så det är seriöst, inte bara en kul grej. Men det går att använda till kul grejer också förstås. En del av Apples presentation gick åt till att visa en nya sorts animerade känsloikoner som härmar ditt ansiktsuttryck och kan framföra ditt budskap i ett meddelande.

AI i fickan

Den artificiella intelligensen kan alltså användas till att skicka en bild av en bajshög som grimaserar på samma sätt som du. Det intelligenta chipet gör det också möjligt att använda AR, förstärkt verklighet, på nya sätt i kameran. Du kan spela spel där grafik och upplevelse ändras beroende på hur du rör dig i rummet.

Smakar det så kostar det

För att roa dig med detta måste du betala 11 495 kronor, det är priset för Iphone X med 64 GB minne. Den kommer till Sverige 3 november. De två andra nya modellerna släpps 22 september. De har inte ansiktsigenkänningen men samma kraftfulla chip som Iphone X.

Alla tre har stöd för trådlös laddning, med standarden Qi som bland annat finns i en del Ikea-möbler. Mobilerna blir bättre och större. Samtidigt börjar många tröttna på att alltid bära runt på en skärm.

För dem är kanske den mest spännande nyheten från Apple den nya klockan Apple Watch series 3, med inbyggt simkort. Den gör att du kan ringa och nå internet även utan att mobilen är med. Den kommer till en början inte att säljas i Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.